Golonka pieczona z dodatkiem piwa

Golonka w piwie, czyli golonka pieczona z dodatkiem złocistego trunku, to tradycyjny przepis z Bawarii (Niemcy). Aby otrzymać doskonałą golonkę po bawarsku, mięso przed pieczeniem trzeba ugotować do miękkości, dzięki czemu będzie soczyste, a rozgotowana skórka podczas pieczenia nabierze pożądanej chrupkości.
Warto wiedzieć:
Golonki dzielą się na tylne i przednie. Przednie mają mniej mięsa, ale są też zdecydowanie tańsze. Tylne są bardziej mięsiste, ale też dłużej się gotują i oczywiście są nieco droższe od przednich. Golonka ma delikatne, lekko kleiste mięso ze względu na sporą ilość kości, którą to mięso otacza. Po ugotowaniu wywar sam się żeluje, co oznacza, że zjedzenie bogatej w kolagen golonki korzystnie wpłynie na nasze stawy i skórę. Niestety, golonka jest też dość tłusta. Ale gotowanie, a potem pieczenie golonki sprawia, że nadmiar tłuszczu zostaje w wywarze i na blasze piekarnika. Jeśli więc nie musisz rygorystycznie przestrzegać diety, skuś się od czasu do czasu na kawałek miękkiej golonki w złocistej skórce.
Składniki
– 4 golonki tylne
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– kawałek selera
– kawałek pora
– 1 butelka ciemnego piwa
– 4 ząbki czosnku
– łyżka słodkiej papryki
– łyżka majeranku
– pół łyżki mielonego kminku
– pół łyżeczki pieprzu mielonego
– 10 ziarenek pieprzu
– 5 ziaren ziela angielskiego
– 3 liście laurowe
– sól

Przygotowanie:
Golonki myjemy, wkładamy do dużego gara, zalewamy wodą, dorzucamy pieprz w ziarenkach, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy przez 2 godziny. Po godzinie gotowania do golonki dorzucamy obrane marchewki, pietruszkę, seler i białą część pora. Wywar z golonką solimy. Po dodaniu warzyw i soli gotujemy kolejną godzinę. Po tym czasie golonki wyjmujemy z wywaru, studzimy. Przygotowujemy marynatę: w dużej misce lub garnku mieszamy piwo z majerankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, papryką mieloną, kminkiem, pieprzem i ewentualnie solą (odrywamy kawałeczek mięsa i sprawdzamy jego słoność, jeśli jest potrzeba dosalamy). Przestudzone golonki maczamy w marynacie polewając mięso z każdej strony. Odstawiamy na około 1 godzinę, w tym czasie często poruszając naczyniem, aby marynata pokrywała całość mięsa. Po tym czasie golonki układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy marynatą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 1 godzinę. W czasie pieczenia mięso polewamy 3-4 razy marynatą spod golonek.


Moja wersja podania: ziemniaki, surówka z pora i golonka. Można również podać do chleba z musztardą, chrzanem, kapustą zasmażaną.
Smacznego.

Dodaj komentarz