Chlebek rwany czosnkowo – ziołowy


Czego nie kochać w świeżo upieczonym pieczywie czosnkowym?! Pysznie, złociste i chrupiące z nieodparcie miękkim i gąbczastym środkiem. Ten niezwykle łatwy chleb czosnkowo-ziołowy, rwany i dzielony, smak zarówno dzikiego, jak i pieczonego czosnku otuli Cię, gdy weźmiesz pierwszy kęs.
Chlebek czosnkowo – ziołowy to idealna imprezowa przekąska. W naszych kręgach towarzyskich zyskał nazwę „rwany”, ponieważ nie kroimy go na kawałki, tylko stawiamy w całości i po trochu rozszarpujemy. Świetnie sprawdzi się również na pikniku, czy np. grillu.

Składniki:
Ciasto drożdżowe
– 3,5 szk mąki pszennej
– 1 szk mleka
– 3 łyżeczki cukru
– 1 łyżeczka drożdży (7g)
– 50g roztopionego masła
– 1 łyżeczka soli
– 1 jajko
Dodatkowo:
– żółtko + łyżka mleka do posmarowania
Do miski wlewamy ciepłe mleko, cukier i drożdże. Mieszamy rózgą. Następnie wbijamy jajko, wsypujemy sól, cały czas mieszając wlewamy roztopione masło, stopniowo dodajemy mąkę. Możemy zagniatać ręką lub użyć miksera – wyrobić ciasto.
Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Masło czosnkowo – ziołowe:
– 150 g miękkiego masła
– 1 mały pęczek natki pietruszki
– kilka gałązek świeżej bazylii
– 1/2 łyżeczki soli
– 3 ząbki czosnku
– czarny pieprz
– do podania ketchup

W czasie gdy ciasto rośnie, przygotuj masło czosnkowo – ziołowe. Wymieszaj miękkie masło, następnie dodaj posiekane zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i czarny pieprz.

Wyrośnięte ciasto zagnieć. Rozwałkuj na prostokąt o grubości 0,5 cm. Następnie posmaruj całą powierzchnię masłem czosnkowo – ziołowym. Na koniec pokrój w pasy szerokości 5 cm.

Pasy składaj w „harmonijkę”, następnie układaj je w okrągłej formie „tortownicy” (śr. 22 cm). Odstaw na 15 minut a następnie posmaruj żółtkiem rozmąconym z mlekiem. Jeśli nie masz okrągłej foremki użyj prostokątnej lub kwadratowej. Piekarnik rozgrzej do 190°C „góra – dół”. Piecz 40-45 minut.

Chlebek czosnkowo – ziołowy podawaj np. z sosem pomidorowym. Bez wątpienia idealne połączenie smaków.
Smacznego.

Dodaj komentarz