Ciasteczka kruche posypane cukrem

Szybki i sprawdzony przepis na ciasteczka, które zawsze wychodzą. Ciasto można przygotować nawet dzień wcześniej (przechować w lodówce) i wyciągnąć na 15 minut przed rozwałkowaniem.
Składniki:
– 2 szk mąki krupczatki
– 250g masła
– 2 jajka
– 0,65 szk cukru pudru
– 1 łyżka śmietany
– 1 łyżka smalcu
– cukier waniliowy
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– cukier do dekoracji
– jajko do smarowania

Przygotowanie:
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj cukier puder, cukier wanilinowy, pokrojone miękkie masło oraz smalec i posiekaj nożem.
Następnie do ciasta wybij jaja i dodaj śmietanę, dokładnie wygnieć ciasto aż będzie miało gładką, jednolitą strukturę.
Stolnicę podsyp mąką i rozwałkuj ciasto na grubość ok. 0,5 cm, wykrawaj ciasteczka w dowolne kształty.
Ciasteczka posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp cukrem kryształem.


Piekarnik rozgrzej do 180°C. Blachę wyłóż pergaminem, ułóż na niej ciasteczka i włóż do rozgrzanego piekarnika.
Ciasteczka piecz aż nabiorą złotego koloru czyli ok. 15 minut, wyjmij i ostudź.
Smacznego

Dodaj komentarz