Rogaliki drożdżowe


Pyszne to mało powiedziane!. Rogaliki drożdżowe świetne na weekendowe śniadanie. Proces przygotowania jest naprawdę bardzo szybki. Sycące i mega smaczne.
Składniki na 24 sztuki:
– 600 g mąki pszennej
– 30 g świeżych drożdży
– 250 ml mleka
– 125 g masła
– 5 łyżek cukru
– szczypta soli
– 3 jajka
– do posmarowania: żółtko + 1 łyżka mleka
Krok 1
Drożdże włożyć do kubka, wlać 50 ml ciepłego mleka. Dodać łyżeczkę cukru, 3 łyżki mąki pszennej i wymieszać. Odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia.
krok 2
Do reszty ciepłego mleka dodać pokrojone w kosteczkę masło i delikatnie podgrzać (ma być lekko ciepłe).
krok 3
Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól, cukier, wymieszać. Zrobić w środku wgłębienie, wlać rozczyn z drożdży i zacząć mieszać delikatnie składniki. Dodać jajka, następnie stopniowo wlewać lekko ciepłe mleko z masłem cały czas wolno mieszając łyżką.
Ciasto wyrabiać w misce przez około 10 – 15 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut do wyrośnięcia.
krok 4
Wyjąć na oprószoną mąką stolnicę i połączyć w gładką kulę chwilę wyrabiając ciasto. Podzielić na 3 części. Pierwszą część rozwałkować na placek ok. 30 cm średnicy. W razie potrzeby podsypać mąką. Pokroić na 8 trójkątów.
krok 5
Zawinąć rogaliki zaczynając od podstawy trójkąta. Wcześniej można dodać nadzienie: u podstawy trójkąta położyć łyżkę masy makowej lub jabłek, nadzienia serowego lub 2 kosteczki czekolady.


krok 6
Odkładać na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów. Odstawić na ok. 20 minut do podrośnięcia. W międzyczasie za pomocą pędzelka posmarować wierzch roztrzepanym żółtkiem z mlekiem.


krok 7
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wstawić pierwszą blaszkę z rogalikami i piec na złoty kolor przez ok. 18 minut. Upiec pozostałe rogaliki. Skropić lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

 

Dodaj komentarz