Żeberka w miodzie zapiekane

Żeberka w miodzie podbiją podniebienia wytrawnych smakoszy. Mięso przyrządzane z użyciem miodu jest wyjątkowo soczyste, miękkie i aromatyczne.
Żeberka w miodzie można przygotowywać na wiele sposobów, istnieje jeden podstawowy przepis. Przytoczę go tu specjalnie z myślą o tych, którzy poszukują tradycyjnego smaku tej potrawy. Aromatyczne żeberka podane z ogórkiem kiszonym oraz z kuflem zimnego piwa. Przygotowanie żeberek w miodzie nie jest trudne i poradzi sobie z tym nawet mało wprawny kucharz. Przepis na żeberka w miodzie jest prosty, ale przygotowanie potrawy wymaga nieco czasu.
Marynata:
– 700g mięsnych żeberek
– łyżka miodu
– łyżeczka musztardy francuskiej
– łyżeczka musztardy delikatesowej
– łyżeczka majeranku
– 2-3 listki laurowe
– 4-5 ziela angielskie
– 10g soli soli
– 2-3 ząbki czosnku
Dodatkowo:
– tłuszcz do smażenia
– 1/4 szklanki piwa
– 1 cebula
– szczypta soli
– pieprz do smaku
Żeberka pokroić na porcje, umyć, osuszyć. Wszystkie składniki do marynaty – miód, obie musztardy, sól, majeranek, ziele angielskie (ziele angielskie można potłuc) i czosnek drobno posiekać, dokładnie mieszamy ze sobą, żeberka nacieramy przyprawami, dorzucamy listki laurowe i odstawiamy na noc do lodówki.
Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu, przełożyć żeberka i zrumienić.

Pod koniec smażenia skropić piwem i chwilę podusić do odparowania spirytusu ( jeżeli ktoś nie lubi piwa w żeberkach można wypić), zdjąć z patelni.
Na tłuszczu w którym smażyło się mięso zeszklić posiekaną cebulę w bananki. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego (na dno naczynia dałam cebulkę pokrojoną w bananki), doprawić pieprzem do smaku, całą zawartość z patelni przełożyć na żeberka, i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 – 200 stopni.

Pieczemy 45 minut do godziny. W połowie pieczenia przekręcamy żeberka, przykrywamy. 15 minut przed końcem pieczenia wlewamy 1/2 szklanki bulionu z odrobiną musztardy (pół łyżeczki).
Gotowe żeberka podajemy gorące z ziemniakami i surówkami według upodobania. U mnie była czerwona kapusta zasmażana przepis tu

Smacznego.

Dodaj komentarz