Obieranie imbiru
Delikatną skórkę z korzenia imbiru najłatwiej obiera się za pomocą… łyżeczki do herbaty. Dzięki temu marnuje się najmniej korzenia i łatwiej jest obrać nieregularną powierzchnię imbiru
Domowy cukier waniliowy
Wrzucając 3-4 przecięte laski wanilii do słoika z kilogramem cukru, po mniej więcej tygodniu uzyskujemy najlepszy, domowy cukier waniliowy, idealny do wypieków. Koniec z małymi torebeczkami waniliny!
Jak gotować makaron
Woda na makaron… Temat dość kontrowersyjny, bo każdy gotuje inaczej. Kilka zasad, których zwykle się trzymam:
Używam dużego gara (im większy tym lepszy)
Solę wrzątek przed wrzuceniem makaronu
Mieszam makaron zaraz po wrzuceniu, żeby się nie skleił
Dodaję łyżkę oleju
Trzymam się czasu podanego na opakowaniu, ale mimo wszystko zawsze próbuję przed odcedzeniem
Zaraz po odcedzeniu przelewam zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania
Mniej bałaganu po pieczeniu!
Jeśli do przepisu musisz odmierzyć lepką ciecz (miód, syrop itp.) np. za pomocą szklanki, przed użyciem posmaruj jej wnętrze małą ilością oleju (można rozsmarować ręcznikiem kuchennym). Całość wypłynie idealnie = Dużo mniej sprzątania.
Sposób na pryskający olej
Aby gorący olej mniej pryskał podczas smażenia, wystarczy odrobinę go posolić przed wrzuceniem składników na patelnię.
Sposób na przypalający się olej
Wkładając co pewien czas kawałek surowego ziemniaka do gorącego tłuszczu zapobiegamy przypalaniu się tłuszczu (oleju).
Szybciej dojrzewające owoce
Banany i jabłka świetnie przyspieszają dojrzewanie innych owoców! Wystarczy położyć je obok, lub – dla lepszego efektu – włożyć razem do papierowej torby. Idealny sposób na twarde awokado i niedojrzałe nektarynki.
Domowa przyprawa dyniowa
Domowa przyprawa dyniowa to skarb w kuchni jesienią dodaje ją do wszystkiego: kawy, owsianek, wypieków, placków, a nawet grzańca
– 2 łyżki cynamonu
– 1 łyżka sproszkowanego imbiru
– 1 łyżka gałki muszkatołowej
-1 łyżka sproszkowanych goździków
Wszystko wsypać do słoiczka i porządnie potrząsnąć
Po czym poznać, że sałata jest świeża? Po ,,bagażniku”. Jeśli odwrócisz główkę sałaty (np. lodowej) do góry nogami, głąb – czyli twarda końcówka – zasugeruje świeżość warzywa. Im ciemniejszy, bardziej brunatny, ziemisty kolor – tym starsza sałata
Naleśniki bez jajek!
Szybki przepis na naleśniki BEZ JAJEK (nie każdy może, nie każdy lubi )
– mąka [1 szklanka]
– zmielone siemię lniane/mąka lniana [1 czubata łyżka]
– mleko krowie lub roślinne [1 szklanka]
– woda [1 szklanka]
– ulubione dodatki (sól/cukier/przyprawy)
– tłuszcz do smażenia 1. Wymieszać mąkę, siemię lniane i mleko, odstawić na 10-15 minut.
2. Po upływie tego czasu dodać szklankę wody, porządnie wymieszać, dodać czego dusza zapragnie i smażyć jak zwykle
Balansowanie smaków w wypiekach
Sól do ciasta. Niektórzy amatorzy słodkości twierdzą, że do każdego wypieku należy dodać szczyptę soli, aby osiągnąć balans smaków. Inni uważają, że to zbędny krok.
W jakiej wodzie gotować warzywa?
Łatwo zapamiętać:
– warzywa, które rosną pod ziemią (buraki, marchewka, ziemniaki) wrzucamy do zimnej wody
– warzywa, które rosną nad ziemią (kukurydza, groszek, zielenina) wrzucamy do wrzątku
Oleje BARDZO uproszczone
nierafinowane (np. kokosowy, oliwa extra virgin, lniany, rzepakowy) – do jedzenia na zimno
rafinowane (np. kokosowy, oliwa, rzepakowy) – do smażenia i pieczenia
Masowanie jarmużu?!
Masowanie jarmużu… wiem, brzmi co najmniej dziwnie 😀
To świetne, bardzo zdrowe warzywo jest niestety mało przyjemne w jedzeniu na surowo. CHYBA, ŻE zafundujecie mu mały masaż… Umyty, osuszony jarmuż wystarczy polać odrobiną oliwy i oprószyć solą, a potem ugniatać palcami do momentu, gdy zmieni kolor na intensywną zieleń i przyjemnie zmięknie. W takiej formie jest idealnym dodatkiem do sałatki
Porady dotyczących przypraw i nie tylko…
1. Przesolona zupa – przesoloną zupę może uratować obrany i wrzucony do niej surowy ziemniak.
2. Cebula – jeżeli smażymy drobno krojoną cebulę i posypiemy ją solą, szybciej będzie gotowa i nabierze złotej barwy.
3 .Aby flaczki miały piękny kolor, do gotowania dodajmy pół łyżeczki słodkiej zmielonej papryki podsmażonej na maśle.
4. Cynamon – warto dodawać do potraw nie tylko ze względu na charakterystyczny słodkawo-korzenny smak, ale również z uwagi na działanie bakteriobójcze.
5. Pieprz czarny najlepiej smakuje świeżo zmielony; podczas długiego pieczenia robi się gorzki, pieprz biały jest łagodniejszy od czarnego i najlepiej pasuje do ryb, sosów i białych zup.
6. Aby pozbyć się uciążliwych właściwości wiatropędnych roślin strączkowych (np. fasoli), można do potrawy podczas gotowania dodać pół łyżeczki kminku lub kopru.
7. Mąkę i kaszę uchronią przed robakami liście laurowe.
8. Skórka z cytryny dodana do rosołu podniesie jego walory smakowe, nada wyrazistego smaku sosu do pieczeni oraz wzbogaci aromat deserów. Aby uwolnić zawarte w skórce cytryny aromaty, przed krojeniem można ją sparzyć wrzątkiem. Do rosołu dodaje się też kilka goździków, przypaloną na ogniu/gazie cebulę, lubczyk lub świeżą kolendrę.
9. Grillowana ryba zawinięta w liść chrzanowy jest wyjątkowo smaczna; chrzan jako przyprawa przyśpiesza procesy trawienne, ma działanie bakteriobójcze i grzybobójcze.
10. Mięso będzie bardziej smaczne, gdy na kilka godzin przed przygotowaniem, po umyciu i osuszeniu, posmarujemy je oliwą z dodatkiem ziół.