Muffiny czekoladowe z kremem figowym – jak zrobić?

Mini wypieki: muffiny, muffinki. Muffiny z czekoladą to deser, który uwielbia każdy. Pieczone w formie na muffiny smaczne małe deserki, idealne na przyjęcia, imprezy, spotkania ze znajomymi jak i na dziecięce uroczystości, ale również za każdym razem, gdy najdzie na nie ochota zupełnie bez okazji! Muffiny czekoladowe z pysznym kremem figowym z mascarpone, klasyczne ciasto na muffiny, wystarczy wymieszać wszystkie składniki.
Muffinki z czekoladą są łatwe do przygotowania, a do tego zachwycają czekoladowym smakiem.
Muffiny z kremem figowym – jak zrobić?
Składniki:
Muffiny:
– 2 niepełne szklanki mąki pszennej
– 1/2 szklanki cukru
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 szklanka mleka
– 1/2 szklanki oliwy
– 2 łyżki kakao
– 2 jajka
– 100 g mlecznej czekolady pokrojonej w drobną kostkę
Krem figowy (przepis tu)

W jednej misce wymieszaj składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao i czekoladę. W drugiej misce wymieszaj składniki mokre: mleko, oliwę i jajka. Następnie zawartość obydwu misek łączymy ze sobą. Formę do pieczenie muffinek wyłóż papierowymi papilotkami i wypełnij je ciastem do 3/4 wysokości. Muffinki piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C. przez około 20 minut.
Przygotowany krem nakładamy na wystudzone muffiny, możesz udekorować ćwiartkami fig.
Smacznego.

Dodaj komentarz