Sos Aji Verde – peruwiański zielony sos

Świeży i pikantny, to najlepszy Aji Verde (peruwiański zielony sos), jaki kiedykolwiek stworzyliśmy.
Tak więc dla wszystkich kucharzy, którzy uwielbiają fusion, dzisiejszy przepis na najlepszy Aji Verde (peruwiański zielony sos) to piękny, lekki sos do szybkiego przygotowania, który poprawia smak każdego dania, od cheeseburgerów po makaron, maczania chipsów, zawijania burrito, grillowania roztapianych pasztecików, sosu sałatkowego, wzmacniania zup, tostowania, fantastyczny z frytkami, smażonymi bananami i grillowanym kurczakiem! Mogłabym tak wyliczać i wyliczać.
Ale poważnie… Smakuje dobrze do wszystkiego, w tym do pizzy jak i koreańskiej wołowiny!
Aji Verde to standardowa świeża przyprawa w kuchni peruwiańskiej, która zdecydowanie plasuje się gdzieś pomiędzy salsą, pesto i aioli.
Wykonany z odrobiną majonezu, kolendry, pikantnych papryczek, czosnku i limonki, Aji Verde jest kojący i pełen żywego smaku.
Sekretnym składnikiem jest puree z papryki powszechnie używane w kuchni peruwiańskiej o nazwie Aji Amarillo Paste. Chociaż nie jest to standardowa pozycja w sklepie spożywczym w USA, jest łatwo dostępna na rynkach latynoskich i oczywiście w Internecie.
Uwaga:
Możesz pominąć puree paprykowe Aji Amarillo, ale ma ono wyraźnie peruwiański smak.
Przygotowanie Best Aji Verde (peruwiański zielony sos) nie zajmuje w ogóle czasu. Po prostu wrzuć składniki do robota kuchennego i zmiksuj, aż będzie bardzo gładkie.

The Best Aji Verde (peruwiański zielony sos)
Czas przygotowania: 5 minut ok.1 szklanki
Składniki:
– 1 pęczek świeżej kolendry
– 15 świeżych listków mięty
– 1-2 ząbki czosnku
– 1 papryczka jalapeno
– 1/2 szklanki majonezu o niskiej zawartości tłuszczu
– 1/4 szklanki startego sera cotija (lub parmezanu)
– 2 łyżki wody
– 2 łyżki pasty Aji Amarillo
– 1 łyżka świeżego soku z limonki
– 1/4 łyżeczki soli
Przygotowanie:

Odłam dolną połowę łodyg kolendry i wyrzuć. Umieść wszystkie składniki w misce robota kuchennego.
Zablokuj pokrywkę i zmiksuj, aż masa będzie bardzo gładka. Posmakuj, w razie potrzeby dodaj więcej soli.

Przykryj i wstaw do lodówki, aż będzie gotowe do podania. Zużyj w ciągu tygodnia.

Uwagi:
Pasta Aji Amarillo jest opcjonalnym składnikiem, ale sprawia, że ​​sos smakuje bardziej autentycznie. Jest to prosty puree z peruwiańskich żółtych papryczek chile. Możesz znaleźć Aji Amarillo w Internecie i na większości rynków międzynarodowych.

Smacznego.

Dodaj komentarz