Przekąska z ażurowym naleśnikiem – zdziwią się Wasi goście

Ażurowe naleśniki wypełnione pysznym nadzieniem to przekąska, którą Wasi goście będą zaskoczeni. Prosta i szybka w wykonaniu a przy tym pomysłowa.
To urocza przekąska lub alternatywa dla kanapki z herbatą. To, co naprawdę mi się podoba w tych pakietach, to to, że możesz użyć dowolnego wypełnienia, które Ci się podoba. Ja zdecydowałam się na moje z papryką, surimi, sałatą i serkiem. Fajnie jest eksperymentować ze składnikami, które lubisz i które masz pod ręką.

Składniki:
– papryka czerwona i żółta pokrojona w słupki
– sałata karbowana
– serek śmietankowy
– surimi (pałeczki krabowe)
Ciasto naleśnikowe:
– 1 szklanka mleka
– 0,5 szklanki wody
– 2 jajka
– 1 szklanka mąki
– 0,5 łyżeczki soli
– 2 łyżki masła; stopione
dodatkowe masło lub olej; do smarowania patelni
Przygotowanie naleśników: możesz również użyć własnego przepisu na ulubione ciasto naleśnikowe.
W misce wymieszaj pierwszych 5 składników ciasta naleśnikowego na gładką masę. Dodaj roztopione masło. Ciasto naleśnikowe odstawić na minimum 1 godziny w temperaturze pokojowej. Odpoczynek w cieście naleśnikowym przed smażeniem pomaga rozluźnić gluten i uwolnić wszelkie pęcherzyki powietrza, które mogły powstać podczas ubijania lub blendowania. Daje też mące szansę na rozszerzenie się i wchłonięcie płynów z ciasta, a także może zintensyfikować smak. Ciasto przelej do butelki z korkiem plastikowym, zrób otwór ok. 2mm w korku. Do robienia naleśników używam małej 20cm patelni. Najpierw rozgrzej patelnię na średnim ogniu … zmniejsz ogień.
Za pomocą pędzla do ciasta zanurz w roztopionym maśle lub oleju i lekko posmaruj rozgrzaną patelnię. Za pomocą butelki wylewaj ciasto ruchami okrężnymi tworząc naleśnik ażurowy.


Jeśli zauważysz, że pierwszy naleśnik jest zbyt gruby, dodaj mleka lub wody do całego ciasta naleśnikowego, aby je nieco rozcieńczyć. Smaż do wyczerpania ciasta.
Składanie przekąski:
Surimi natnij nie do końca w trzech miejscach.
Weź jeden naleśnik ażurowy, przekrój na pół.
Na połowie połóż liść sałaty, wyciśnij trochę serka śmietankowego, rozłóż surimi, połóż dwa słupki papryki czerwonej i dwa żółtej, zwiń całość w rożek. Postępuj tak do wyczerpania składników. Układaj w wysokich wąskich kieliszkach lub tak jak na zdjęciu.


Ciesz się smakiem.
Smacznego.

Dodaj komentarz