Pikantne peruwiańskie roladki z kurczaka i warzyw to wspaniały zdrowy posiłek, który możesz przygotować w pośpiechu! Kurczak ma wspaniały smak i jest bardzo delikatny. Peruwiańskie roladki z kurczaka i warzyw to przepis, który zwykle grilluję na gorących rusztach, ale dziś zastosuję wersję pieczenia w piekarniku.
Te peruwiańskie roladki z kurczaka i warzyw nie są autentycznym peruwiańskim przepisem, ale łączą w sobie klasyczne peruwiańskie składniki i przyprawy w zabawnych i nowoczesnych przekąskach..
Kurczak, produkty i przyprawy zapiekają się razem, tworząc małe wiązki zdrowej pyszności.
Peruwiańskie Roladki z Kurczaka i Warzyw
Składniki:
– 9-10 kotletów z piersi kurczaka (2 piersi z kurczaka)
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– 1/2 łyżeczki ostrej papryki chili
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– 1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
– 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
– papryki czerwona i żółta
– 2 banany do gotowania
– 1 pęczek szalotki
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1.Piersi z kurczaka umyj, obsusz, pokrój na cienkie plastry wzdłuż włókien.
2. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Wyłóż blachę do pieczenia z brzegiem papierem do pieczenia.
Przytnij końce bananów i natnij linię od końca do końca, aby otworzyć skórkę, delikatnie ściągaj. Następnie pokrój banany na pół i pokrój każdą połówkę na ćwiartki wzdłuż, tworząc 8 pasków w kształcie frytek.
Uwaga: Jeżeli nie masz bananów do gotowania, użyj zwykłych bananów – ale nie piecz ich wcześniej.
3. Pokrój paprykę na pół. Usuń nasiona, a następnie pokrój paprykę w paski o szerokości ok. 1cm. Odetnij końce korzeni z szalotki, a następnie pokrój je na pół, tak aby wszystkie produkty były mniej więcej tej samej długości.
Umieść banany i paprykę na blasze do pieczenia. Posyp solą i piecz w piekarniku przez 15 minut.
4. W międzyczasie wymieszaj w małej misce paprykę wędzoną i chili, oregano, pieprz ziołowy, czosnek w proszku, 1 łyżeczkę soli i 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu. Posyp kotlety z kurczaka mieszanką przypraw, pokrywając obie strony.
5. Po częściowym upieczeniu bananów i papryki ułóż 1-2 kawałki każdego z nich na każdym kotlecie z kurczaka. Zagnij końce kurczaka na produkcie i zepnij wykałaczką. Połóż gotowe roladki na blasze do pieczenia, lekko posmaruj oliwą – użyj pędzelka.
6.Piecz przez 20-25 minut, aż najgrubsza część kurczaka się upiecze. Podawaj na ciepło lub zimno. Użyj sosu słodko kwaśnego lub pikantnego Aji Verde aby uzyskać eksplozję smaku!
Smacznego.