Garnirowane dania nie są może smaczniejsze od tych pozbawionych garnirunku, ale z pewnością smaczniejszymi się wydają. Przynajmniej dopóki nie zacznie się jeść.
Garnirowanie to domena nie tylko wykwintnych restauracji, ale właściwie każdej kuchni – przyjęcia są prawdziwą ucztą również dla zmysłu wzroku.
Garnirunek może powstać dzięki artystycznemu połączeniu rozmaitych produktów, do czego niezbędne są także wykałaczki, patyczki do szaszłyków lub cienkie gumki recepturki.
Przedstawiam 5 apetycznych, pięknie garnirowanych przekąsek nie tylko na świąteczny stół, ale też spotkania w gronie rodzinnym i przyjaciół, spotkania firmowe, eventy itp.
I. Przekąska z klasycznym humusem
– grzanki z bagietki
– humus klasyczny (przepis tu)
– rzodkiewka w plastrach
– pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki
– cukinia
– kapary z ogonkiem
Bagietkę pokrój na małe kromki, spryskaj oliwą i usmaż lub podpiecz w piekarniku. Cukinię pokrój w plastry, posól i odstaw na kilka minut aby puściła sok, następnie wytrzyj i grilluj. Plastry cukinii przekrój na pół. Zrób rozetę z humusu klasycznego na grzance, połóż dwa plasterki cukinii grilowanej, plasterek rzodkiewki , ćwierć pomidorka i kapar z ogonkiem.
II. Ser Scamorza z karmelizowaną cebulą
– grzanki z bagietki
– ser scamorza pokrojony w plastry
– sałata karbowana
– cebula karmelizowana (przepis tu)
(do tego przepisu użyj cebuli czerwonej pokrojonej w bananki – resztę robimy tak samo jak w przepisie)
– ser śmietankowy
– owoc granatu
– drobne kwiatki
Kawałek sałaty połóż na grzankę, teraz plaster sera scomorza, trochę cebuli karmelizowanej, rozetę z serka śmietankowego, owoc granatu i udekoruj drobnym kwiatuszkiem.
III. Twarożek z ziołami i orzechy karmelizowane
– grzanki z bagietki
– orzechy karmelizowane (przepis tu)
– serek śmietankowy z ziołami
– winogrona zielone i czerwone
– czereśnie z syropu z ogonkiem
Wyciśnij dużą rozetę na grzankę, układaj kawałek winogrona zielonego, czerwonego i dwie połówki orzechów karmelizowanych. Na górę połóż czereśnię z syropu z ogonkiem.
IV. Pasta z suszonych pomidorów z kiełkami
– grzanki z bagietki
– pasta z suszonych pomidorów (przepis tu)
– papryka żółta pokrojona w paski
– kiełki rzodkiewki
Wyciśnij rozetę z pasty z suszonych pomidorów, połóż dwa paseczki papryki żółtej, posyp kiełkami.
V. Fantazyjne salami w oliwce na grzance
– grzanki z bagietki
– sałata karbowana
– serek śmietankowy
– salami
– duże oliwki czarne
– koper
– pikery
Ułóż na grzance kawałek sałaty, wyciśnij rozetę z serka śmietankowego. Oliwkę natnij z jednej strony, złóż dwa razy salami i włóż po obu stronach nacięcia oliwki. Wepnij piker i umieść na grzance.
Smacznego.