Ciasto czekoladowiec

Ciasto czekoladowiec, wyśmienite, mięciutkie ciasto czekoladowe dla wszystkich i na różne okazje, imprezy, urodziny, święta, eventy itp.
Ciasto ucierane z dodatkiem amoniaku to coś, co mnie zaintrygowało. Ciekawa byłam jego konsystencji i smaku, zwłaszcza, że nie piekłam jeszcze ciasta amoniakowego z kakao. Trzy placki tego niezwykłego ciasta przekłada się kremem na bazie budyniu i masła, który wzbogacony jest gorzką czekoladą. Czekolada dodatkowo ozdabia wierzch ciasta. W efekcie całość jest mocno czekoladowa, a samo ciasto miękkie i dobrze zespolone z zastygniętym kremem. Jeśli lubicie czekoladę, to ciasto przypadnie Wam do gustu.
Z tej porcji wychodzi dość duża blaszka 25×35 cm, jeżeli chcemy mniejszą blaszkę upiec, wystarczy odpowiednią ilość produktów zmniejszyć.
Składniki na ciasto
– 250 g margaryny (można zastąpić masłem)
– 1 szklanka cukru pudru
– 5 jajek (białka i żółtka osobno)
– 2 łyżeczki amoniaku
– 2 łyżki kakao
– 2 szklanki mąki pszennej

Składniki na krem:
– 1 budyń waniliowy bez cukru
– 1 i ½ szklanki mleka (do budyniu)
– 2 łyżki cukru
– 300 g masła
– 150 g gorzkiej czekolady

Dodatkowo:
– 50 gorzkiej czekolady do ozdoby

Zaczynamy od przygotowania ciasta.
Miękką margarynę lub masło, cukier puder i żółtka ucieramy. Dodaj amoniak, kakao, mąkę i wymieszaj. Z białek ubij sztywną pianę, dodaj ją do ciasta i wymieszaj szpatułką. Ciasto podziel na 3 równe części. Każdą część rozsmarowuj na blaszce 25×35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Upiecz trzy osobne placki. Każdy piecz około 15 minut w temperaturze 180 stopni (grzałka góra-dół). Odłóż placki do wystudzenia.
Przygotuj krem
Budyń ugotuj w mniejszej ilości mleka, niż na opakowaniu (zamiast 500 ml dodaj około 370 ml) dodaj do mleka 2 łyżki cukru. Budyń wystudź. Miękkie masło utrzyj i dodawaj do niego po łyżce budyniu. Na koniec roztapiamy czekoladę i dodaj ją powoli do kremu cały czas miksując. Krem może zrobić się dość rzadki. Do blaszki włóż pierwszy placek i wyłóż na niego połowę kremu. Krem przykryj drugim plackiem, wyłóż pozostały krem i przykryj go ostatnim plackiem. Przykryty folią aluminiową albo spożywczą placek odstaw na kilka godzin do lodówki lub w chłodne miejsce. Na koniec roztop pozostałą czekoladę i dowolnie udekoruj wierzch ciasta.


Smacznego.

Dodaj komentarz