Nic nas nie zaskoczy gdy mamy w lodówce składniki lub sklepik w pobliżu. Szybkie przejrzenie zawartości produktów, otworzenie bloga z moimi przepisami i wyczarujesz pyszne kanapki.
I. Babeczki z sałatką krabową i mango
Składniki:
– dojrzałe mango
– babeczki kruche
do dekoracji listki tymianku
Sałatka z paluszków krabowych:
– 1 opakowania paluszków krabowych (surimi) – 250 g
– 4 jajka (rozmiar M)
– 4 średnie ogórki konserwowe
– pęczek szczypiorku
– 4 czubate łyżki majonezu (lub 3 łyżki majonezu i łyżka jogurtu naturalnego)
– sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Surimi, jajka i ogórki pokrój w drobną kostkę, szczypior posiekaj, wymieszaj wszystko razem, dopraw do smaku solą i pieprzem, na koniec dodaj majonez i jeszcze raz wymieszaj.
Napełnij sałatką babeczki. Mango obierz pokrój w cienkie paseczki, po jednym połóż na sałatkę. Udekoruj listkami tymianku.
II. Pieczywo żytnie z łososiem wędzonym, ogórki konserwowe i awokado
– pieczywo żytnie
– wędzony łosoś
– awokado
– małe ogórki konserwowe
– serek śmietankowy z ziołami
– czarny kawior
– koper
Pieczywo pokrój na małe prostokąty. Awokado przekrój na pół, a następnie wydobądź miąższ łyżeczką, pokrój na cienkie plasterki. Ogórki konserwowe pokrój w plasterki.
Pieczywo posmaruj serkiem z ziołami, połóż kawałek łososia wędzonego, trzy plasterki ogórka konserwowego, mały plasterek awokado, odrobinę kawioru i udekoruj koperkiem.
III. Szynka szwarcwaldzka z pomidorem suszonym na toście
– szynka szwarcwaldzka
– pomidory suszone w oleju
– serek śmietankowy z ziołami
– rukola
– chleb tostowy
Odkrój skórki z chleba tostowego i przekrój na cztery części. Posmaruj serkiem z ziołami, połóż pół plastra nieregularnie zwiniętej szynki, kawałek pomidora suszonego wcześniej odsączonego z oleju. Na każdą kanapkę połóż listek rukoli.
Smacznego.