Trzy kanapki zróżnicowane i oryginalne, na pewno zrobisz wrażenie na gościach.
I. Fantazyjne salami z oliwką na chlebie żytnim
– pieczywo żytnie
– oliwki zielone
– salami
– serek topiony
– sos koktajlowy (przepis tu)
– pomidor czerwony
Pieczywo żytnie pokrój na nieduże trójkąty, serek topiony na takie same.
Pomidory pokrój w plastry.
Oliwkę przetnij z jednej strony, złóż na czworo salami i włóż z dwóch stron oliwki.
Chleb żytni posmaruj sosem koktajlowym, przykryj serem topionym, połóż plaster pomidora i umieść oliwkę z salami, połącz pikerem.
II. Krewetki, kawior i jajko przepiórki na grzance
– grzanki z chleba tostowego
– krewetki koktajlowe
– jajka przepiórki ugotowane na twardo
– koper
– 2 łyżki majonezu
– 1 łyżka ketchupu
– szczypta czosnku w proszku
Majonez, ketchup i czosnek wymieszaj w miseczce.
Upiecz lub usmaż grzanki z chleba tostowego, posmaruj przygotowanym sosem, połóż krewetkę, ćwierć jajka przepiórki i odrobinę kawioru czerwonego. Udekoruj koprem.
III. Szynka szwarcwaldzka, gruszki, ser pleśniowy na grzankach
– chleb tostowy
– gruszka konferencja
– ser pleśniowy
– szynka szwarcwaldzka
– sos balsamiczny
Chleb tostowy przekrój na czworo – odkrój skórki. Usmaż grzanki.
Umytą gruszkę przekrój na cztery części i pokrój na cienkie plastry po skosie. Szynkę podziel na pół.
Na grzance układaj: szynkę szwarcwaldzką, dwa plasterki gruszki, kawałek sera pleśniowego, pokrop sosem balsamicznym, połóż gałązkę tymianku.
Smacznego.