Placuszki bananowo-cynamonowe

Placuszki bananowe to dobry sposób na wykorzystanie w kuchni dojrzałych bananów. Pyszne śniadanie w krótkim czasie. Uwielbiają je nie tylko dzieci ale i dorośli.
Placuszki bananowo-cynamonowe
składniki:
– 4 banany
– 2 jajka
– 2 łyżeczki cukru
– 1/3 szklanki mleka
– pół szklanki mąki
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Banany obierz ze skóry i pokrój w plasterki, a następnie umieścić w wysokim naczyniu.
Dodaj pozostałe składniki i zblenduj całość na gładką masę.
Odstaw ciasto na kilka minut, aby odpoczęło i delikatnie się napuszyło od użytego proszku do pieczenia.
Smaż je z obu stron na patelni z nieprzywierającą powierzchnią (nie dodaję tłuszczu, ale jeśli potrzebujecie to możecie smażyć na minimalnej ilości oleju).
Ważne, żeby smażyć je na stosunkowo małym ogniu.
Gotowe ciasto kładź na rozgrzaną patelnię.
Placuszki smaż do czasu, aż się ładnie zarumienią, ok. 2-4 minuty na jedną stronę.
Podawaj obsypane cukrem pudrem, lub miodem.

Smacznego.

Dodaj komentarz