Ciasto francuskie – trzy sposoby na szybkie przekąski – warkocz, mięsne kulki i bekon

Gdy odwiedzą nas niezapowiedziani goście, niezawodnym poczęstunkiem są przekąski z ciasta francuskiego. Często w naszych lodówkach gości takie ciasto. Najlepsze jest z własnego wykonania, ale warto mieć w rezerwie ze sklepu. Szybko, prosto i smacznie.

 


I. Ciasto francuskie z mięsnymi kulkami
Składniki:
– 40 dkg mięsa mielonego
– 1/2 pęczka natki pietruszki
– 1/3 łyżeczki startej kolendry
– sól i pieprz do smaku
– 1 jajko
– 1 cebula średnia
dodatkowo:
– sos do pizzy
– ser mozzarella (starty ok. 200g)
do dekoracji: pomidorki cherry, listki pietruszki
Przygotuj mięsne kulki.
Cebulę pokrój w drobną kostkę, pietruszkę posiekaj. Do miseczki z mięsem wbij jajko, wsyp cebulę, kolendrę, posiekaną pietruszkę, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Ręce zwilż olejem i zrób zgrabne małe kulki, odłóż na wysmarowaną olejem deskę.
Z ciasta francuskiego wytnij obręczą kółka, ułóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każde kółko posmaruj sosem do pizzy, na środku połóż mięsną kulkę, posyp serem mozzarella. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz ok. 20 minut. Upieczone udekoruj listkiem pietruszki i połową pomidorka cherry.

II. Mini pizza z ciasta francuskiego
Składniki:
– połowa ciasta francuskiego
– 200 g sera cheddar
– czarne oliwki (przekrojone na pół w poprzek)
– sos do pizzy
Z ciasta francuskiego wytnij obręczą kółka, ułóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każde kółko posmaruj sosem do pizzy,
Ser cheddar pokrój na cienkie paski z których wytnij obręczą kółka mniejsze jak kółka z ciasta francuskiego. Układaj ser cheddar na ciasto, na środku połóż pół oliwki i upiecz. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz ok. 15 minut.

III. Warkocz z bekonem i serem mozzarella
Składniki:
– ciasto francuskie
– 80g boczku wędzonego surowego (pokrojony w cienkie paski)
– 50g sera mozzarella (starta na tarce)
– 2 łyżki musztardy
– białko + łyżka mleka
dodatkowo opcjonalnie: sezam
Połowę ciasta francuskiego posmaruj musztardą, rozsyp pokrojony boczek, starty ser mozzarella, przykryj drugą połową ciasta. Ciasto przetnij na pół wzdłuż i na cztery części w poprzek. Każdą część ciasta natnij, ale nie do końca, spleć dwa razy końce, dociśnij brzegi na końcu. Posmaruj rozmąconym białkiem z mlekiem i posyp sezamem. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz ok. 20 minut do zarumienienia.
Smacznego.

Dodaj komentarz