Mini burgery z grillowanym serem halloumi

Mini burgery – zamiast mięsa z serem halloumi – przyciągnie wielu zwolenników tych kolorowych i pysznych bułeczek. Mini burgery można przygotować jako przekąski na imprezę, świetnie smakują na ciepło, jak i na zimno. Myślę, że na każdej imprezie znikną jako pierwsze.
Do ich przygotowania potrzebujemy mini bułeczki, przepis tu, wyjdzie ich ok. 20 szt.
Bułeczki zawsze mi się udają i bardzo szybko znikają.

Składniki do wypełnienia:
– mini bułeczki
– sałata karbowana
– ser halloumi
– pomidor
– cebula
Sos:
– łyżka majonezu
– łyżka ketchupu
W miseczce mieszamy ketchup oraz majonez w proporcjach jeden do jednego. Staramy się wymieszać tak dokładnie by nie było grudek majonezu, a całość miała jednolitą konsystencję.
Przygotowanie mini burgerów:
Z sera halloumi wytnij (tą samą obręczą co bułeczki ok. 5cm) kółka, lekko posmaruj olejem patelnię, rozgrzej i na słabym ogniu griluj ser halloumi do zrumienienia.
Cebulę i pomidor pokrój w krążki – delikatnie posól cebulę. Bułeczki przekrój na pół.
Zacznij układać kolejno: zrób kleksa z sosu na spodzie bułeczki, połóż kawałek sałaty, ser halloumi, plaster pomidora, plaster cebuli, kawałek sałaty karbowanej, kleks z sosu, zakryj górą bułeczki, wbij wykałaczkę ozdobną.

Smacznego.

Dodaj komentarz