Ogórki małosolne metodą na sucho

Ogórki na sucho – bez zalewy. Szybko wygodnie – bo robimy na raz tylko tyle ogórków, na ile mamy ochotę. Do ich zrobienia nie potrzebujemy ciężkiego słoja a jedynie spożywczy woreczek foliowy . Nie ma konieczności gotowania wody, wygodny na biwaku czy w podróży.

Składniki:
– 2kg ogórków
– 2 łyżki soli niejodowanej
– baldachy kopru
– korzeń chrzanu
– 2 liście chrzanu
– 6-7 ząbki czosnku
Ogórki opłukać, obciąć końcówki, włożyć do woreczka, dodać pokrojone przyprawy. Woreczek zamknąć, wymieszać ogórki i zostawić na 3-4 godziny w lodówce. Po tym czasie wyjąć z lodówki, przykryć ściereczką a po 20 godzinach są gotowe do jedzenia.
Smacznego

Dodaj komentarz