Niesamowite przekąski z ciasta francuskiego – kominy, obręcze, koszyczki

Większość domowych przekąsek imprezowych jest nie tylko apetyczna, ale równie sycąca i pożywna. Gdy zaczniesz jeść zdrowe, domowe przekąski, zdasz sobie sprawę, że zniknie również Twoja ochota na przetworzone i tłuste przekąski. Dla miłośników imprez nie ma lepszego sposobu na zwiększenie przepychu i podekscytowania wydarzenia, jak dodanie różnorodnych domowych przekąsek imprezowych, które ludzie mogą uznać za nie tylko pyszne, ale także świeże i zdrowe. Domowe przekąski na imprezę potrafią zaszczepić element jedności nawet wśród osób biorących udział w imprezie, ponieważ będą cieszyć się przekąskami, co do których mają pewność, że są zdrowe i dobrze przygotowane.
Trzy przekąski z ciasta francuskiego.


I. Sałatka z ananasa w pierścieniu z ciasta francuskiego
– ciasto francuskie
– jajko rozmącone do smarowania
– sezam
Sałatka z ananasem
– 3 plastry ananasa z puszki
– 2 łyżki kukurydzy konserwowej
– 2 łyżki startego sera żółtego
– 2 łyżki pokrojonej w kostkę szynki
– 1 łyżka majonezu i łyżeczka jogurtu naturalnego
– sól do smaku w razie konieczności
dodatkowo: sałata, oliwki czarne, pomidorki koktajlowe, plastry ananasa suszone.
Ananasa pokrój w kosteczkę, wymieszaj z pozostałymi składnikami, dopraw do smaku.
Upiecz pierścienie z ciasta francuskiego, posmarowane jajkiem i obsypane sezamem (przepis tu).
Do pierścienia z ciasta francuskiego włóż listek sałaty, łyżeczkę sałatki ananasowej (można dać więcej, aby wypełnić całość), na górę połóż pół pomidorka koktajlowego, kawałek ananasa i pierścień z oliwki. Całość umieść na suszonym płatku ananasa.

II. Komin z ciasta francuskiego z ricottą
– kominy z ciasta francuskiego (przepis tu)
– truskawki
– 100g serka ricotta
– borówki
– kiwi
Kilka truskawek przetnij po skosie, odłóż z szypułkami, resztę pokrój w kosteczkę i wymieszaj z ricottą.
Napełnij kominy mieszanką serka z truskawkami, udekoruj truskawką z szypułką, plasterkiem kiwi i borówką.

III. Koszyczki z ciasta francuskiego z roszponką, serkiem i salami
– ciasto francuskie
– rozmącone jajko
– salami
– słupki z papryki czerwonej i żółtej
– serek camembert
– czarne oliwki
– roszponka
– ricotta
Ciasto francuskie potnij na kwadraty o boku 9cm. Foremkę do babeczek wysmaruj oliwą, wciśnij w foremkę ciasto, posmaruj rozmąconym jajkiem i upiecz. 200 stopni – 15 minut.
Ser camembert pokrój w plastry.
Do koszyczka z ciasta włóż roszponkę, wciśnij trochę serka ricotta, włóż złożone salami, dwa słupki papryki – czerwoną i żółtą, plaster sera camembert i pierścień oliwki czarnej.
Smacznego.

Dodaj komentarz