Jak zrobić obręcze, kominy i koszyczki z ciasta francuskiego

Jak zrobić obręcze i kominy z ciasta francuskiego? Nic trudnego, zaopatrz się tylko w ciasto francuskie, chwilę wolnego czasu i zrobisz cudne pierścienie, kominki i koszyczki z ciasta francuskiego. Możesz wykorzystać do przekąsek zarówno na słono jak i na słodko.
Kup dobrej jakości ciasto francuskie lub zrób sam/a.
Dobrze by było zaopatrzyć się w grubsze ciasto francuskie mrożone – nie spotkałam świeżego.
Jeżeli pracujesz na mrożonym – rozmróź je. Rozłóż na blacie, lekko rozwałkuj.
Przygotuj pierścienie aby upiec pierścienie z ciasta. Najprostszym sposobem jest wykorzystanie papierowych rurek pozostałych po zużytej foli aluminiowej lub ręczniku papierowym.
Taki sposób wykorzystałam ja.


I. Pierścienie z ciasta francuskiego
– Rurkę potnij na 3cm kawałki, owiń folią aluminiową.
– Ciasto francuskie potnij na 3cm paski (szerokość)
– Przygotowane rurki owijaj ciastem, zlep końcówki, posmaruj rozmąconym jajkiem, posyp sezamem i ustaw pionowo na blaszce.
– Piecz 15-do 20 minut w temperaturze 200 stopni do zrumienienia

II. Kominki z ciasta francuskiego
– rozłóż ciasto
– kwadratową foremką wytnij kwadraty z ciasta
– połowę kwadratów odłóż, w drugiej połowie metalową okrągłą obręczą wycinaj kółka. Kółka odłóż
– Boki kwadratu posmaruj rozmąconym jajkiem, połóż kwadrat z wyciętą dziurką, posmaruj jajkiem, środek ciasta nakłuwaj widelcem.
– Piecz 15-do 20 minut w temperaturze 200 stopni do zrumienienia.

III. Koszyczki z ciasta francuskiego
– rozłóż ciasto
– podziel ciasto na kwadraty o boku 9cm.
– przygotuj foremkę do muffinek, lekko natłuść, umieść ciasto w foremkach, dociśnij do dna, nakłuj widelcem. Posmaruj jajkiem.
– Piecz 15-do 20 minut w temperaturze 200 stopni do zrumienienia.
Smacznego.

Dodaj komentarz