Nie ma równie rozgrzewającej i sycącej zupy po całym dniu pracy, jak grochówka domowa. Ta tradycyjna polska zupa powoli wraca na salony nie tylko ze względu na mały koszt przygotowania. Grochówka przez długi czas była kojarzona z wojskiem, tymczasem jest to pełnowartościowa sycąca zupa, która powinna częściej gościć na naszych stołach.
Jak zrobić zupę grochową? Zupa grochowa domowa nie jest trudna w przygotowaniu. Tradycyjną zupę grochową przygotowuje się z grochu. Znalezienie grochu łuskanego w sklepie nie jest trudne. Smak grochówki również zależy od tego, czy groch jest pierwszej jakości.
Tradycyjna grochówka z wędzonką
Składniki:
– 300 g grochu łuskanego w połówkach
– 250 g boczku wędzonego
– 350 g wędzonej kiełbasy
– 1 duża cebula
– 4 ząbki czosnku
– 3 liście laurowe
– 5 ziaren ziela angielskiego
– 2 l wody lub np. bulionu drobiowego
– 5 ziemniaków
– 1 marchewka
– 1 pietruszka
– 2/3 łyżeczki kminku
– 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
– jedna łyżka suszonego majeranku
– 2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
– sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Groch zalej zimną wodą, odstaw na noc do namoczenia, dzięki temu ziarna szybciej się ugotują.
Na rozgrzanym oleju roślinnym podsmaż boczek pokrojony w kostkę. Następnie dodaj półplasterki kiełbasy, smaż kilka minut. Do zrumienionej wędzonki dodaj cebulę pokrojoną w kostkę. Pod koniec smażenia dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, liść laurowy oraz ziele angielskie.
Krok 2:
Następnie do podsmażonych składników wlej wodę lub bulion. Dodaj marchew i pietruszkę pokrojoną w kostkę oraz namoczony groch. Gotuj na małym ogniu 15 minut, w trakcie wsyp przyprawy: kminek, pieprz ziołowy i majeranek. Następnie dodaj ziemniaki pokrojone w dużą kostkę. Gotuj dodatkowe 15 minut.
Krok 3:
Kiedy groch się dość mocno rozgotuje, dopraw zupę solą i pieprzem do smaku. Na koniec przed podaniem zupę posyp natką pietruszki.
Smacznego.