Przepis na bułeczki pszenno-owsiane

Przepis na bułeczki pszenno-owsiane
Nieskomplikowane bułeczki pasujące zarówno do słonych, jak i słodkich dodatków. Delikatne, z cienką skórką, bardzo miękkie i puszyste – długo zachowują świeżość, więc można upiec je z większej porcji i komponować z nimi pyszne śniadania nie tylko w dniu wypieku. To idealne pieczywo uniwersalne, na co dzień, do wszelkich ulubionych dodatków.
Składniki:
– 200 ml mleka 3,2%
– 20 g masła
– 150 g mąki owsianej
– 1 łyżeczka miodu miodu
– 1 łyżeczka soli
– 10 g drożdży suchych lub 20g świeżych
– 200g mąki pszennej + do posypania ciasta
– 1 jajko
– płatki owsiane do posypania bułeczek

Przepis
Mleko lekko podgrzewamy i dodajemy do niego masło, aby się rozpuściło. 3/4 mleka z masłem łączymy ze zmielonymi płatkami, miodem oraz solą. Odstawiamy do wystygnięcia. 1/4 mleka rozrabiamy z drożdżami i odstawiamy na kilka minut.
2
Kiedy powyższe składniki wystygną, łączymy je i dodajemy do nich mąkę przesianą przez sito. Całość składników zagniatamy w misce/robocie około 10 minut. Następnie posypujemy ciasto mąką, odkładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i czekamy, aż ciasto podwoi swoją objętość – około 1 godziny.
3
Kiedy ciasto urośnie zagniatamy je ponownie i formujemy z niego 12 bułeczek. Uformowane bułeczki zostawiamy jeszcze do wyrośnięcia na 30 minut.


4
Przed włożeniem do piekarnika bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami owsianymi. Pieczemy w 200 stopniach (bez termoobiegu) przez 14-16 minut do zrumienienia.


Smacznego.

Dodaj komentarz