Rogale świętomarcińskie

Słodko nadziewane rogaliki świętomarcińskie zachwycają delikatnością ciasta, aromatem nadzienia z maku i marcepanu oraz chrupką, orzechową posypką! Półfrancuskie ciasto jest trochę czasochłonne, ale warto poświęcić czas na te pyszne rogaliki, które prawie wszyscy uwielbiają.
Składniki na ciasto:
– cukier puder – 3 łyżki
– drożdże suszone – 7 g
– żółtko jaja kurzego – 1 szt.
– jajko – 1 szt.
– masło – 25 g
– mleko – 250 ml
– sól – 1 szczypta
– wanilia – 3 g
– mąka pszenna typ 550 – 550 g

LUKIER
– cukier puder – 5 łyżek
– sok z cytryny – 25 ml
– woda – 2 łyżki

NADZIENIE MAKOWO-MARCEPANOWE
– jajko – 1 szt.
– mak – 200 g
– miód – 1 łyżeczka
– mleko – 500 ml
– orzech włoski – 75 g
– rodzynki – 75 g
– marcepan – 200 g

DODATKOWO
– masło – 200 g
– orzech włoski – 30 g

Przygotowanie:
Wyrabiamy ciasto
Mąkę łączymy z drożdżami, solą i cukrem pudrem w naczyniu robota. Mieszamy składniki na wolnych obrotach, dodając kolejno: lekko podgrzane (niezagotowane) mleko, jajko, żółtko i 25 g rozpuszczonego masła z dodatkiem nasion z laski wanilii.
Wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej masy, przekładamy do miski oprószonej mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto zagniatamy chwilę na desce oprószonej mąką i rozwałkowujemy w kształt prostokąta.

200 g miękkiego masła przekładamy do miski i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie rozsmarowujemy na ⅔ powierzchni ciasta. Ciasto składamy na trzy, zakładając do środka krótsze boki, i dociskamy, by się skleiło.
Tak przygotowane wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
Wałkujemy i schładzamy ciasto
Schłodzone ciasto ponownie rozwałkowujemy w kształt prostokąta, na grubość ok. 6 mm. Składamy na trzy, lekko dociskamy i ponownie umieszczamy w lodówce. Czynność tę powtarzamy jeszcze dwukrotnie.
Tak przygotowane ciasto chłodzimy w lodówce przez całą noc.
Przygotowanie nadzienia
Mleko zagotowujemy w rondelku. Dodajemy mak, mieszamy i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do czasu, aż mak się zaparzy, nasiąknie mlekiem i wystygnie.

Masę marcepanową wyrabiamy w naczyniu robota. Dodajemy miód, jajko i dalej wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Zaparzony i wystudzony mak dodajemy do masy marcepanowej i cały czas mieszamy.
Dodajemy posiekane rodzynki i orzechy, mieszamy. Odstawiamy masę, by smaki nadzienia się połączyły.

Nadziewamy rogaliki
Dobrze schłodzone ciasto rozwałkowujemy równomiernymi ruchami w kształt prostokąta na desce delikatnie oprószonej mąką. Prostokąt kroimy wzdłuż na pół. Z uzyskanych w ten sposób pasów ciasta wycinamy równe trójkąty.
Masę makową szprycujemy obficie na środek każdego trójkąta za pomocą rękawa cukierniczego. Trójkąty zwijamy ciasno od podstawy ku wierzchołkowi i delikatnie zakrzywiamy, by uzyskać kształt rogalika.
Nadziane rogaliki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia.

Pieczenie
Rogaliki smarujemy z wierzchu roztrzepanym białkiem i pieczemy na złoty kolor ok. 15-20 minut w temperaturze 180°C.

Przygotowanie lukru
Cukier puder ucieramy w miseczce z wodą. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i mieszamy. Lukier szprycujemy na upieczone rogaliki za pomocą papierowego kornetu.
Rogaliki posypujemy z wierzchu posiekanymi orzechami włoskimi.


Smacznego.

Dodaj komentarz