Chipsy żytnie to zdrowa alternatywa dla tradycyjnego chleba, świetnie sprawdzi się jako zdrowa przekąska w pracy, w szkole, czy na wycieczce.
Podpłomyk – najstarsza forma chleba, rodzaj prymitywnego pieczywa w postaci małego placka przygotowanego z mąki i wody bez użycia drożdży oraz pieczonego na żarze.
Chipsy ryżowe są idealną lekką przekąską.
I. Chipsy żytnie z łososiem wędzonym
– chipsy żytnie
– łosoś wędzony
– rukola
– serek śmietankowy
– ogórek zielony
Ogórek pokrój na cienkie plasterki.
Sposób składania przekąski: na dno chipsa żytniego wyciśnij trochę serka śmietankowego, połóż trzy płatki ogórka, kawałek łososia wędzonego i 2-3 listki rukoli, przykryj drugom chipsem żytnim. Udekoruj kleksem z serka, czerwonym pieprzem i listkiem pietruszki.
II. Chipsy ryżowe z pomidorem i szynką
– Chipsy ryżowe
– pomidor czerwony
– szynka
– rukola
Pomidor pokrój w plasterki, szynkę zwijaj „nieregularnie”. Połóż plaster pomidora na chipsie ryżowym z rukolą, zwiniętą szynkę, rukolę, przykryj drugim chipsem.
III. Podpłomyki z pomidorem suszonym w oleju i szynką prosciutto
– chrupkie pieczywo podpłomyki
– pomidory suszone w oleju
– szynka prosciutto (małe płatki)
– rukola
– serek śmietankowy z ziołami
Pomidory wyjm ze słoiczka z oleju wcześniej – odsącz nadmiar oleju. Szynkę prosciutto zwijaj w ruloniki.
Sposób składania: płatek pomidora połóż na podpłomyku z rukolą, zrób kleksa z serka śmietankowego, ułóż trzy ruloniki z szynki prosciutto, połóż listki rukoli, przykryj drugim podpłomykiem.
Smacznego.