Wędzony łosoś to na szczęście wciąż luksus w przystępnej cenie. Mamy szczęście, że mamy dostęp do wędzonego łososia zarówno norweskiego, szkockiego, jak i irlandzkiego w naszych lokalnych supermarketach.
Trzy różne kombinacje podania przekąski z wędzonym łososiem są bardzo prosta i łatwa do wykonania.
Krakersy, grzanki czy łyżeczki z wędzonym łososiem to najłatwiejsza i najsmaczniejsza przekąska, jaką kiedykolwiek można zrobić. Są tak łatwe w montażu i gotowe w mgnieniu oka.
Z tego przepisu otrzymasz pyszne przekąski z wędzonym łososiem, idealne kanapki na kolację.
Składniki:
– 300g wędzonego łososia
– 150g serka śmietankowego
– 50g naturalnego twarogu
– szczypta czosnku w proszku
– sól i pieprz do smaku
– chleb tostowy
– limonka
– rukola
– okrągłe krakersy
– czarnuszka
– szczypiorek
– koper
– opcjonalnie ocet balsamiczny
Wymieszaj serek śmietankowy, twaróg naturalny, czosnek, sól i pieprz.
Z chleba tostowego odkrój skórki, przekrój na 2 trójkąty, spryskaj oliwą i usmaż na grzanki.
200g łososia rozłóż na foli spożywczej, posmaruj serkiem, zwiń jak roladę, odstaw do zamrażalnika na pół godziny do lekkiego stężenia. Pokrój ostrym nożem na 20 kawałki.
I. Weź 10 grzanek, na każdej połóż gałązkę kopru, plaster rolady z łososiem i kawałek limonki.
II. Ułóż 10 okrągłych krakersów, plastry rolady obtaczaj (boki) w czarnuszce, układaj na krakersach w parach – opieraj jeden na drugi. Udekoruj szczypiorkiem.
III. Pozostały łosoś pokrój na prostokąty ok. 3cmx5cm, posmaruj mieszanką serów, zwiń jak roladę od krótszej strony. Układaj na łyżeczce z rukolą, udekoruj limonką, skrop octem balsamicznym (2-3 krople).
Smacznego.