Tortilla Roll to najłatwiejsza i najszybsza przystawka na imprezę, spotkanie w gronie rodzinnym czy spotkanie biznesowe i zawsze jest pyszna. Przygotowanie tego przepisu nie pochłania dużo czasu, a przede wszystkim, nie wymaga gotowania!
I. Tortilla z parówką
– placki tortilli
– parówki
– rukola
– papryka grillowana czerwona
– serek śmietankowy
– ćwierć łyżeczki sproszkowanego czosnku
– sól i pieprz do smaku
– czarne oliwki
Usuń skórkę z grillowanej papryki.
Serek śmietankowy wymieszaj z czosnkiem, solą i pieprzem. Posmaruj placek tortilli, ułóż wzdłuż parówkę (dotnij z drugiej parówki), następnie rząd rukoli, rząd papryki grillowanej w paskach, rukolę. Zacznij zwijać od strony parówki jak roladę. Pokrój w 2-3cm kawałki. Na każdym wbij piker z oliwką i listkiem pietruszki.
II. Tortilla z ogórkiem, szynką i rukolą
– placki tortilli
– długi ogórek
– szynka w plastrach
– rukola
– papryka grillowana żółta
– pomidorki koktajlowe przekrojone na pół
– serek śmietankowy doprawiony czosnkiem, solą i pieprzem
Ogórek pokrój na 10cm kawałki, wydrąż walec z środka za pomocą drylownicy do warzyw.
Posmaruj serkiem tortillę, ułóż walec z ogórków, rząd rukoli, zakończ plastrami szynki. Pokrój na 2-3cm kawałki. Na każdym wbij piker z połową pomidora koktajlowego i listkiem pietruszki.
III. Tortilla z szynką, kukurydzą i szczypiorkiem
– placki tortilli
– 100g szynki pokrojonej w kostkę
– 2 łyżki szczypioru
– 2 łyżki kukurydzy
– 100g serka śmietankowego,
– łyżeczka suszonych pomidorów i chili
– szczypta czosnku w proszku
– sól i pieprz do smaku
– połówki pomidorków koktajlowych
Serek wymieszaj z suszonymi pomidorami i chili, dopraw czosnkiem, solą i pieprzem.
Szynkę wymieszaj z kukurydzą i szczypiorkiem. Tortillę posmaruj serkiem, wysyp 4 łyżki mieszanki – szynki ze szczypiorem i kukurydzą – rozprowadź po całości. Zwiń tortillę jak roladę, pokrój na 2-3cm kawałki. Na każdym wbij piker z połową pomidora koktajlowego i listkiem pietruszki.
Smacznego.