Pyszna szarlotka z prażonymi jabłkami i kremem

Szybkie i proste ciasto – szarlotka! Uwielbiam to ciasto od dzieciństwa, lubię też modyfikować, coś dodać i dziś dodałam krem z bitej śmietany. Wyszło pysznie.
Szarlotka (jabłecznik) – pochodzący z Francji wyrób cukierniczy, wynalazek przypisywany Marie-Antoine’owi Carême’owi, składający się z półkruchego lub kruchego ciasta oraz owoców. Carême miał stworzyć ciasto o nazwie charlotte russe specjalnie dla cara Aleksandra I, swego wieloletniego pracodawcy. Nazwę swą szarlotka zawdzięcza księżnej Charlotcie, szwagierce imperatora, późniejszej carycy.
Nadzieniem najczęściej są jabłka, można także używać gruszek, brzoskwiń, moreli i innych owoców, a jako dodatku rodzynek. Do jabłek w polskiej szarlotce dodawane są przyprawy korzenne, najczęściej cynamon i goździki.
Składniki:
– 3 szklanki mąki
– 2 żółtka
– 1 całe jajko
– 200g margaryny
– 3-4 łyżki gęstej śmietany
– pół szklanki cukru
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– cukier waniliowy
Dodatkowo:
– 1-1,5kg jabłek ( lekko kwaśnych)
– trochę cynamonu
– 2 łyżki cukru
– sok z pół cytryny
Krem:
– 200ml śmietany 36%
– 100g serka mascarpone czekoladowego
– łyżeczka cukru pudru
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać na stolnicę, na środku zrobić wgłębienie.
Do tego wgłębienia dodać żółtka, całe jajko, cukier, cukier waniliowy, margarynę (pokrojoną na małe kawałki), śmietanę i proszek do pieczenia, zagnieść jednolite ciasto (można użyć robota kuchennego, używając haka do zagniatania ciasta).
Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki.

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę, skropić cytryną. 2 łyżki cukru skarmelizować na patelni suchej, wsypać jabłka i przesmażyć, aż powstanie mus. Pod koniec wsyp łyżeczkę cynamonu i wymieszaj.

Formę prostokątną o wymiarach ok. 30x24cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Można dać na formę kilka delikatnych kleksów z margaryny, wtedy wyłożenie formy papierem pójdzie sprawniej, bo przyklei się do tłuszczu).

Trochę więcej jak połowę ciasta rozwałkować i przełożyć do foremki, całe ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez 15 minut.

Po tym czasie formę wysunąć z piekarnika i przykryć musem jabłkowym. Pozostałe ciasto rozwałkować i przenieść na mus jabłkowy, również ponakłuwać widelcem.

Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni( dobrze jak mamy termoobieg, równiej się piecze). Po upieczeniu czekamy aż ciasto przestygnie, kroimy na kwadraty.

Przygotuj krem
Śmietanę ubij z serkiem mascarpone, pod koniec dodaj cukier, ubijaj na puszysty krem. Przełóż do tylki i wyciśnij na każdy kwadrat szarlotki rozetę, można poprószyć cukrem pudrem z cynamonem.

Smacznego.

Dodaj komentarz