Sałatka pieczarkowa

Pieczarki stanowią źródło wielu cennych składników odżywczych, a do tego świetnie pasują jako podstawa lub dodatek do wielu dań. Choć pieczarki są nieco niedoceniane na tle innych grzybów, to jednak warto po nie sięgać jak najczęściej. Sałatka pieczarkowa pozwala wykorzystać je w roli głównej. Jest wyjątkowo łatwa w przygotowaniu i może stanowić samodzielne danie lub dodatek, na przykład do pieczonych mięs i nie tylko. Sałatka pieczarkowa to doskonały sposób na drugie śniadanie do pracy lub do szkoły. Docenisz ją również za łatwość przygotowania i krótki czas, jaki zajmuje ta czynność.
Składniki:
– 3 łyżki majonezu
– 500g pieczarek
– 1 cebula
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżki posiekanej pietruszki
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pieczarki oczyść i gotuj w posolonej wodzie w całości 5 minut, skrop łyżeczką soku z cytryny, odsącz z wody i pokrój w kostkę. Cebulę zeszklij na patelni na odrobinie oleju.
Czosnek przeciśnij przez praskę.
Wszystkie składniki sałatki połącz z majonezem. Dopraw solą i pieprzem.
Sałatkę podawaj udekorowaną natką pietruszki.


Smacznego.

Dodaj komentarz