Świeżo wyciskany sok marchew, pomarańcza, jabłko, ananas

Pomysły i inspiracje na proste i pyszne zielone koktajle, szejki, smoothies, smufi, smuti 🙂 Zrób sobie samemu pyszny zielony koktajl, zmiksuj zieleninę z owocami i ciesz się życiem.
Naprawdę polecam je pić. Dają większego kopa niż poranna kawa, czuję się po nich pełna energii i mam dobry nastrój. Do tego bomba witam! 🙂
Składniki:
– 4 duże marchewki
– 3 duże jabłka
– 2 duże pomarańcze
– 1/3 ananasa
Wszystkie owoce należy dokładnie umyć. Obrać te owoce, które mają grubą skórę nienadającą się do wyciśnięcia soku. . Marchewki i jabłka myjemy bardzo dokładnie w zimnej wodzie. Kroimy marchewki na mniejsze kawałki. Jabłka na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Pomarańcze i ananasa również kroimy na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki wkładamy do wyciskarki owoców. Delektujemy się pysznym zdrowym soczkiem.
Smacznego! 🙂

W skrócie o ich wspaniałości…

Jabłko
Źródło witaminy C, E, K, witamin z grupy B (kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina) oraz beta-karotenu, oraz minerałów: wapń, żelazo, magnez, sód, potas, fosfor oraz cynk.Jabłko to bomba fitozwiązków: zawiera polifenole, karotenoidy, flawonoidy, które wykazują aktywność antyoksydacyjną, antynowotworową, przeciw miażdżycową , oczyszczającą i obniżającą ciśnienie krwi.
Przeciwutleniacze zawarte w jabłkach zwalczają nam wolne rodniki.
Najlepiej zjadać je razem ze skórką, ponieważ tam znajdują się najwięcej witaminki C i większość błonnika a do tego jeszcze są tam ochronne związki fitochemiczne, które mogą pomóc w hamowaniu reprodukcji komórek nowotworowych.
Zawarte w jabłkach składniki odżywcze działają ochronnie na układ trawienny, chronią go przed stresem oksydacyjnym, alkalizują organizm i wyrównują poziom pH.
Wysoka zawartość pektyn w miąższu pozwala na usuwanie z organizmu substancji kancerogennych – czyli takich substancji, które mogą wywoływać w organizmie powstawanie nowotworów.
Posiada niski indeks glikemiczny.

Marchewka
Kopalnia witaminy A, w postaci jej prowitamin, czyli beta, alfa karotenu i innych karotenoidów.
Źródło witaminy C, witamin z grupy B (kwasu foliowego -> B9, B1, B2, B3, B5, B6), witaminy K1 oraz składników mineralnych — magnezu, fosforu, potasu, sodu, miedzi oraz manganu.
Marchewka wspiera układ nerwowy,
Wspomaga pamięć i koncentrację,
Pomaga w utrzymaniu w dobrej kondycji, włosy, skórę i paznokcie,
Wspomaga wzrok, redukuje objawy starzenia się,
Oczyszcza organizm, pobudza do działania, odtruwa i krzepi wszystkie układy organizmu,
Wzmacnia naszą odporność, dba o układ krwionośny,
Obniża poziom złego cholesterolu we krwi.

Ananas
W 100 g ananasa jest 50 kcal.
Witaminy: A, C, E, K witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, B9)
Minerały: Wapń, żelazo, cynk, sód, fosfor, magnez i potas.
Wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwobrzękowe.
Stosowany w profilaktyce antynowotworowej
Duża ilość manganu (wzmacnia kości i stymuluje wchłanianie wapnia).
Witamina C wzmacnia nasz organizm.
Zawartość grupy enzymów zwanej bromelaniną, dzięki której ma właściwości przeciwzapalne, przeciwobrzękowe i odchudzające.
Bromelanina działa również przeciwbólowo, stosowana jest bólach stawowych, ułatwia również usuwanie z organizmu nadmiaru kwasu moczowego (w chorobie dny moczanowej), poprawia trawienie, wspomaga gojenie się ran, obniża ciśnienie, działa przeciwzakrzepowo, przyśpiesza przemianę materii, ( warto pić sok z ananasa osobom, które się odchudzają)

Pomarańcza
Zapobiega schorzeniom związanym z układem sercowo-naczyniowym,
Przeciwdziała kancerogenezie,
Poprawia proces trawienia, co jednocześnie pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów,
Sprawia, że kości są mocniejsze,
Opóźnia procesy starzenia się organizmu,
Wpływa na prawidłową pracę układu nerwowego,
Ma właściwości antydepresyjne.

 

Dodaj komentarz