Szybkie ślimaczki z ciasta francuskiego z musztardą i szynką

Ekspresowa w przygotowaniu, bardzo dobra przekąska na imprezę i nie tylko. Warto przed zakupem sprawdzić skład ciasta – niech będzie jak najkrótszy. Ciasto francuskie ze sklepu wystarczy lekko rozwałkować, pokroić i zwinąć w ślimaczki.

Składniki:
– ciasto francuskie
– 2 łyżki musztardy
– 4 duże plastry szynki
– 2 łyżki szczypioru
– pół szklanki ogórka konserwowego pokrojonego
– 15 dkg sera scamorza startego na grubych oczkach
Rozłóż ciasto i lekko rozwałkuj. Posmaruj musztardą, rozłóż duże plastry szynki, rozsyp równomiernie pokrojony ogórek konserwowy, szczypior, ser scamorza. Zwiń jak roladę, pokrój w 2cm paski, układaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmaruj rozmąconym jajkiem z mlekiem i upiecz. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy 20 minut.
Smacznego.

Dodaj komentarz