Paszteciki z ciasta francuskiego to super pomysł na pyszną i szybką przekąskę. Mój przepis jest niezwykle prosty a paszteciki pomysłowe i bardzo atrakcyjne. Podaję je jako przekąskę na przyjęcia oraz na Święta.
Pieczenie pasztecików do barszczu może być łatwe. Dzięki gotowemu ciastu francuskiemu paszteciki grzybowe na Wigilię wykonamy szybko i przyjemnie, nie brudząc całej kuchni mąką. Trzeba tylko pamiętać aby namoczyć poprzedniego dnia grzyby suszone.
– świetne paszteciki do barszczu
– szybki, prosty i uniwersalny farsz
– zamiast grzybów leśnych można dać pieczarki
Składniki
– 1 opakowanie ciasta francuskiego
– pieprz i sól
– 300 g kiszonej kapusty
– 80 g suszonych grzybów
– 1 cebula
– 1 łyżka oleju
– liść laurowy
– ziele angielskie
Przygotowanie krok po kroku:
Grzyby namoczyć poprzedniego dnia. Następnie ugotować je do miękkości (ok. 30 min) z liściem laurowym, lekko posolić. Odcedzić i przestudzić.
Kapustę kiszoną jeśli jest za kwaśna przelej wodą. Przełóż do garnka, podlej wodą, dodaj 2-3 ziela angielskie, liść laurowy, dopraw solą i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około godzinę. Odstaw do wystudzenia, odciśnij nadmiar wody (jeżeli będzie za mało kwaśna dolej soku z kapusty).
Obrane i pokrojone cebule zeszklić na patelni.
Grzyby przepuścić przez maszynkę do mięsa, lub posiekać nożem, dodać posiekaną kapustę, podsmażoną cebulę, doprawić pieprzem i solą, dobrze wymieszać.
Ciasto francuskie rozwinąć, przekroić na pół wzdłuż dłuższego boku. Brzegi ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem przy pomocy pędzelka. Na brzegu ciasta uformować z farszu wałeczek wzdłuż całego ciasta. Zwinąć ciasto jak roladę.
Pociąć w paski 3-4 cm. Każdy posmarować mlekiem, piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20 minut.
Smacznego.