Salsa pomidorowa

Salsa pomidorowa jest jednym z tych klasycznych dodatków, którym wypada oddać należyty szacunek. Nawet jeśli są w nim same warzywa, no ale – tak jak wspomniałam – salsa to wyśmienite uzupełnienie potraw mięsnych, takich jak chociażby tacos, dlatego dzisiaj podzielę się przepisem na tradycyjną salsę z użyciem pomidorów i świeżych ziół.
Poziom trudności wykonania tego dodatku to już nie jest nawet przedszkole – można go śmiało podciągnąć pod żłobek, bo jeśli oprócz wszystkich niezbędnych składników macie do dyspozycji odpowiednio ostry nóż i czucie w rękach, to jesteście w domu.
Pomidorom towarzyszyć będzie cebula, oliwa z oliwek, czosnek, jalapeno i sok z limonki. Do tego odrobina soli i pieprzu dla odpowiedniego wyważenia smaku, chwila odpoczynku, która pozwoli paczce naszych bohaterów lepiej się poznać, i możemy śmiało odpalić burzę mózgów w celu wykorzystania pomidorowej salsy do biesiadnych podbojów.
Tradycyjna salsa pomidorowa
Składniki:
– 3 pomidory
– 0,5 cebuli
– 0,5 lub 1 limonka
– 1 papryczka jalapeno
– 1 ząbek czosnku
– garść świeżej kolendry
– 1 łyżka oliwy
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pozbądź się szypułek z pomidorów i drobno je posiekaj.
Obierz cebulę, oddziel połowę i pokrój ją w drobną kostkę.
Przekrój jalapeno na pół, pozbądź się włókien i nasion, a następnie posiekaj.
Obierz czosnek i zetrzyj go na tarce.
Posiekaj kolendrę, zarówno liście jak i łodygi.
Przenieś wszystkie składniki do miski.
Wyciśnij sok z limonki.
Dolej oliwę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
Włóż salsę do lodówki pod przykryciem na ok. 1 godzinę, żeby smaki się przegryzły.

Smacznego.

Dodaj komentarz