Dziś przygotowałam dla Was czarcią przekąskę z grzybami: Sromotnikiem smrodliwym (Phallus impudicus) i surową pieczarką. Dla wyjaśnienia – sromotnik smrodliwy opisywany był pod różnymi, raczej niezachęcającymi nazwami: śmierdziuch, śmierdziel, smrodnik, bedłka pańska, jajczak, czubosz, gazówka, smrodlica, śmierdząca panna, świeczka czy węże jajo. Nazwa nie była zbyt pochlebna, ale na pewno wiele mówiąca o tym gatunku, który najpierw się czuje, a potem widzi.
Jeśli chodzi o walory kulinarne: białe rdzenie wyjęte z „jaja” można chrupać na surowo (smak jest określany jako „ziemisto-rzodkiewkowy”), plasterki (po usunięciu osłony i galaretowatej warstwy) można jeść smażone. Co ciekawe, przy smażeniu nie miękną (jak większość grzybów), lecz wręcz nabierają większej chrupkości.
Zbierany w fazie „czarciego jaja” nie tylko jest jadalny, ale prawdopodobnie zawiera mnóstwo substancji działających prozdrowotnie. Niestety takie przekąski możemy konsumować wyłącznie w porze od czerwca do jesieni w porze wzrostu tego grzyba. Jeżeli macie jakieś wątpliwości nie stosujcie go w kuchni.
I. Potrójny sromotnik
– jaja Sromotnika smrodliwego
– chleb tostowy
– czarne oliwki
– natka pietruszki
Pasta:
– awokado
– 2 jajka
– łyżka majonezu
– sól do smaku
Przygotowanie pasty:
Awokado obierz, usuń pestkę, pokrój na mniejsze cząstki. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrusz do awokado, dodaj majonez, dopraw solą, zblenduj na jednolitą pastę.
Z chleba tostowego wykrawaj krążki, posmaruj pastą. Grzyby obierz ze skórki i usuń galaretę (jest bardzo śliska), pokrój na plastry. Trzy plastry sromotnika ułóż tak aby lekko zachodziły na siebie. Z przodu zrób małą rozetę z pasty, po bokach połóż dwa listki pietruszki, a na środek daj plaster oliwki.
II. Sromotnik na polędwicy
– jaja Sromotnika smrodliwego
– chleb tostowy
– polędwica łososiowa
– sałata karbowana
– pasta z awokado jw.
Z chleba tostowego wykrawaj krążki, posmaruj pastą. Połóż kawałek sałaty karbowanej, plaster polędwicy (dopasowany do chleba tostowego), plaster sromotnika.
III. Pieczarka na serku
– chleb tostowy
– ser camembert
– pieczarki świeże
– szczypior
– sałata karbowana
– pasta z awokado jw.
– sól
Pieczarki pokrój w plasterki, szczypior posiekaj, ser camembert przekrój na pół a następnie pokrój w cienkie plastry. Z chleba tostowego wykrawaj krążki, posmaruj pastą. Układaj kolejno: kawałek sałaty karbowanej, plaster sera camembert, 2-3 plastry pieczarki, małą rozetę z pasty, poprósz szczypiorem. Możesz lekko posolić.
Smacznego.