Krem z fig i mascarpone

Pełen witamin, pyszny oraz rozgrzewający krem to świetny pomysł na pożywny posiłek po zimowym spacerze.
Krem zachwyca pełnią smaku i owocową słodyczą. Słodka pasta idealna w połączeniu z pieczywem, czy jako nadzienie do domowej roboty batoników, ciastek, rogalików. Spróbuj również w słodko-słonej kompozycji jako dodatek do serów, przekąsek czy mięs.
Składniki:
– 1 serek mascarpone
– 0,5 kubeczka jogurtu naturalnego
– 2 łyżki cukru pudru (ilość według swojego uznania)
– 10 suszonych fig
– ok. pół szklanki alkoholu

Kilka suszonych fig namocz w alkoholu (rum, koniak, wódka).
Następnie drobno je pokrój i wymieszaj z serkiem mascarpone i jogurtem. Dodaj do smaku cukier oraz (w razie potrzeby do smaku) 2 łyżki alkoholu w którym moczyły się wcześniej figi. Wszystko razem zmiksuj na gładką pastę.


Smacznego.

Dodaj komentarz