Ten przepis jest przeznaczony dla ponadprzeciętnych smakoszy i wymaga nieco więcej techniki do opanowania niż zwykłe bułki do burgerów. Podzieliłam się też przepisem na klasyczne bułeczki burgerowe, które są bardzo łatwe w przygotowaniu, a do tego smakują niesamowicie! Oto link do przepisu na bułki do hamburgerów (przepis tu) – domowe są zawsze najlepsze. Jeśli jeszcze się nie „przestraszyliście”, to mogę Wam powiedzieć, że ten przepis to najlepsze bułki do burgerów jakie jadłam! Przewiewne, soczyste i wyjątkowo dobre! Poprowadzę Cię krok po kroku przez przepis, dzięki czemu odniesiesz sukces z tymi wyśmienitymi bułeczkami burgerowymi.
Składniki:
Tangzhong (mieszanka do podgrzania)
– 3 łyżki pełnego mleka
– 3 łyżki wody
– 3 łyżki mąki pszennej
Bułki burgerowe:
– 250g mleka (35 stopni)
– 10g suchych drożdży
– 500g mąki pszennej
– 50g cukru
– 15g soli
– 60g masła w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
– 1 łyżka nasion sezamu
– 1 jajko
– 1 łyżka mleka
– 1 łyżka masła
Krok 1
Zacznij od zmieszania mleka o temperaturze pokojowej i suchych drożdży. Dobrze wymieszaj i pozostaw na 10 minut na blacie. Teraz dokonamy niwelacji Tangzhong. To japońska technika, która poprzez podgrzanie mąki, wody i mleka do odpowiedniej konsystencji pozwala uzyskać bardzo puszysty i soczysty efekt wypieków. Odmierz i wlej składniki na patelnię lub garnek. Postaw na średnim ogniu i ciągle mieszaj, aż uzyskasz gęstą mieszaninę (prawie jak przy robieniu białego sosu). Wyłącz ogień i przenieś mieszaninę do miski, aby ostygła.
Krok 2
Teraz wlej resztę składników do misy miksera Z WYJĄTKIEM masła o temperaturze pokojowej. Dobrze wymieszaj i pozostaw do wyrabiania na 10-15 minut. Jest to lepkie ciasto, ale gluten w cieście sprawi, że w końcu będzie łatwiej z nim pracować.
Teraz stopniowo dodawaj masło, aż ciasto „pochłonie” masło. Wyrabiaj jeszcze kilka minut i wyjmij ciasto na stolnicę. Nie ulegaj pokusie dodania większej ilości mąki. Ciasto powinno być klejące i na początku trochę trudne w wyrabianiu. Ja stosuję technikę polegającą na tym, że zbieram ciasto skrobaczką i kilka razy mocno „rzucam” je na blat. Powoduje to, że ciasto gromadzi się i staje się coraz bardziej zwarte. Łatwiej się też z nim pracuje. Ciasto włóż do natłuszczonej miski i przykryj ręcznikiem lub folią. Pozostaw do wyrośnięcia na 1-2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Krok 3
Usuń powietrze z ciasta i podziel je na 9 części lub użyj wagi i odmierz do 100 gramów na bułeczkę. Formować kulki i układać na natłuszczonej blasze w odpowiednich odstępach od siebie. Używam foremek do pieczenia, aby uzyskać ciasto dokładnie takiej wielkości, jak na burgery, które robię, ale nie jest to konieczne.
Krok 4
Ciasto ponownie przykryj i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 1-2 godziny, aż stanie się puszyste i duże. Nastaw piekarnik na 180 stopni z termoobiegiem. Jajko wymieszaj z mlekiem i posmaruj bułeczki przed pieczeniem. Jeśli chcesz, posyp bułki burgerowe nasionami sezamu. Piec przez 16-18 minut, aż będą złociste i ładne.
Krok 5
Po upieczeniu bułeczek, wyjmij formę do pieczenia i posmaruj odrobiną roztopionego masła. Pozostaw do ostygnięcia i masz prawdopodobnie najlepsze bułki burgerowe na świecie. Te, które nie mają zostać wykorzystane tego samego dnia, zamrażam po wystygnięciu. Powodzenia.
Smacznego.