Szybki kurczak w pikantnej panierce solamylowej

Szybki kurczak w pikantnej panierce solamylowej
Pierś z kurczaka w cieście to jedno z bardzo popularnych szybkich dań, które nigdy nie zawodzi. Niezależnie od tego, czy chodzi o rodzinny lunch, czy jako poczęstunek podczas uroczystości, zawsze szybko znikają ze stołu. Można je podawać na przykład z sałatką warzywną lub ziemniakami.
Składniki:
300 g filetów z piersi kurczaka
Ciasto:
– 1 jajko
– 4 łyżki słodkiego sosu chili
– 2 łyżki słonego sosu sojowego
– 3 łyżki majonezu
– 4 łyżki solamylu (tapioki)
– 2 łyżki drobno posiekanych liści lubczyku

Będziemy również potrzebować:
– grubszy kawałek masła
– olej do smażenia
– sól dla smaku

Proces przygotowania
Wymienione składniki wymieszaj na gładkie ciasto. Mięso opłucz, osusz i lekko uderzaj młotkiem przez folię spożywczą lub torebkę z przekąskami. Dokładnie zamocz w cieście i odstaw na noc w zamkniętym pojemniku do lodówki, najlepiej na całą noc.
Zawinięte w ciasto mięso wkładamy na patelnię, na której rozgrzewamy masło z oliwą. Smaż powoli przez około 7 minut z każdej strony, aż uzyska złoty kolor.


Moim sposobem na obiad jest podanie z frytkami i surówką Colesław.
W razie potrzeby posolić na talerzu i podawać z sałatką warzywną i świeżym pieczywem.
Odpowiednie są również tłuczone ziemniaki.
Smacznego.

Dodaj komentarz