Rurki z ciasta z rukolą, z ciasta francuskiego i rożki z tortilli nadziewane – przekąski, przystawki

Nie tylko świetnie smakują, ale też genialnie się prezentują! Szybkie i proste w wykonaniu rożki z rukoli możesz napełniać dowolną pastą. Doskonale sprawdzą się na imprezach, eventach, spotkaniach firmowych z dodatkiem np. pasty z łososia jako przystawka.
Składniki na ciasto z rukoli:
– 2 łyżki miękkiego masła
– 75 g świeżej rukoli
– 125 g mąki pszennej
– 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka płaska soli
Pasta do napełnienia:
– 150g łososia wędzonego
– 100g serka śmietankowego z ziołami
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Rukolę blenduj z masłem, resztę zrób na stolnicy lub w miseczce. Wsyp mąkę, sól, proszek do pieczenia i zblendowaną rukolę z masłem. Wszystkie składniki zagnieć. Rozwałkuj ciasto na grubość 0,3 mm i potnij w paski o szerokości 1 cm. Takim paskiem owijaj metalowe rurki do pieczenia wysmarowane masłem lub olejem.
Rurki piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 C ok. 15 minut, aż się lekko zarumienią.
Pasta:
Składniki wrzuć do blendera i blenduj na jednolitą pastę.
Rurki napełniaj pastą.

Możesz również wykorzystać swoją ulubioną pastę.

II. Rurki z ciasta francuskiego

Rurki z ciasta francuskiego są szybkie, proste, łatwe w przygotowaniu, kruche i bardzo smaczne. Można wypełniać je zarówno słonymi pastami jak i słodkimi kremami.
składniki:
– opakowanie (375 g) ciasta francuskiego
– 1 jajko
– sezam do posypania rurek
– 1 łyżka oleju do posmarowania foremek

Pasta do wypełnienia:
Składniki
– 300 g ciecierzycy w zalewie (gotowanej na parze)
– 100 g suszonych pomidorów w oleju
– 1 mały ząbek czosnku
– 1 łyżeczka oleju z suszonych pomidorów (lub oliwy z oliwek)
– sól i pieprz
Sposób przygotowania
Ciecierzycę odsącz z zalewy.
Pomidory suszone pokrój na mniejsze kawałki, czosnek posiekaj.
Do pojemnika blendera lub innego wyższego naczynia wrzuć odsączoną ciecierzycę, dodaj suszone pomidory, czosnek oraz olej z suszonych pomidorów lub oliwę z oliwek, wszystko razem zblenduj na gładką masę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Wykonanie rurek:

Ciasto francuskie rozprostować i pokroić na paski o szerokości 1,5cm.
Foremki do pieczenia rurek lekko natłuścić olejem i każdą owinąć paskiem ciasta francuskiego.

Foremki z ciastem ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem.

Blachę z rurkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzanie góra i dół) i piec 18-20 minut. Upieczone rurki ostrożnie zdjąć z foremek i przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Po wystudzeniu napełnij pastą z pomidorów suszonych i ciecierzycy, udekoruj listkiem bazylii.

Wystudzone rurki przechowuj w pojemniku w suchym miejscu. Przed imprezą napełnij dowolnym kremem lub pastą.

III. Rożki z tortilli
Szybkie rożki z tortilli przygotujesz w kilka chwil.
Potrzebujesz:
– placki tortilli
– mini spinacze
Tortillę blaty przekrój na pół, zwijaj w rożki, zepnij spinaczami. Włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, piecz przez 5 minut.
Farsz:
– 300g kurczaka pokrojonego w kostkę
– ząbek czosnku
– łyżeczka papryki słodkiej mielonej
– 2 łyżki oliwy
– cebula szalotka pokrojona w bananki
– papryka pokrojona w paseczki
– sól, pieprz do smaku
– 2 łyżki sosu sriracha
– plaster sera topionego cheddar
– 50 g wody
– Jeżeli lubisz bardziej pikantne dodaj pół łyżeczki papryki chilli.
Do miseczki wrzuć pokrojonego kurczaka, mieloną paprykę, sól, pieprz – wymieszaj, wlej dwie łyżki oliwy i jeszcze raz przemieszaj – odstaw na godzinkę.
Na patelnię wlej oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smaż, a następnie dodaj kurczaka, przemieszaj i podsmaż. Dodaj pokrojoną cebulę szalotkę, pokrojoną paprykę, chwilę smaż, podlej wodą, duś pod przykryciem do miękkości, zdejm przykrywkę, odparuj wodę. Pod koniec dodaj sos sriracha, wymieszaj, chwilę smaż i odstaw z palnika.
Do rożków z tortilli włóż listek sałaty i napełnij farszem.


Smacznego.

Dodaj komentarz