Ciasto z jabłkami i budyniem

Przepyszne, znane i lubiane połączenie półkruchego ciasta, jabłek i budyniu waniliowego lub śmietankowego. Ciasto jest delikatne, miękkie, orzeźwiające i lekko kwaskowe (użyłam jabłka odmiana Szara Reneta. Zamiast jabłek do ciasta można dodać dżem z brzoskwiń lub moreli. Przygotowanie jest proste i szybkie, ciasto pieczemy razem z jabłkami i budyniem. Porcja na dużą foremkę 25×36 cm. Polecam ten przepis, ciasto jest naprawdę pyszne.
Składniki:
Ciasto:
– 4 szklanki mąki
– 1 szklanka cukru
– 1 łyżeczka cukru wanilinowego
– 20 dag masła (może być margaryna)
– 1 całe jajko
– 2 żółtka
– 3 łyżki śmietany
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jabłka:
– 1,5 kg jabłek Szarej Renety
Budyń:
– 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (każdy po 40 g)
– 3 szklanki mleka
– 2 łyżki cukru

przygotowanie ciasta:
Mąkę wsyp do miski, wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem wanilinowym. Zimne masło posiekaj w drobną kosteczkę, dodaj do mąki i całość rozcieraj palcami, aż powstanie drobna kruszonka. Dodaj jajko, żółtka i śmietanę, szybko zagnieć ciasto (na stolnicy lub w misce). Podziel na pół, uformuj 2 kule, zawiń w folię i włóż do lodówki na czas przygotowywania jabłek.
Jabłka:
Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
Budyń:
W 1 szklance zimnego mleka wymieszaj proszek budyniowy i cukier. Resztę mleka zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozmieszany proszek i ciągle mieszając, zagotuj, tak aby powstał budyń.
Pieczenie:
Ciasto wyjm z lodówki i obie części rozwałkuj na wielkość foremki 25×36 cm. Najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Spód ciasta przenieś do foremki razem z dolnym papierem do pieczenia. Na ciasto wysyp jabłka, wyrównaj, następnie wylej gorący budyń. Na wierzch połóż drugą część ciasta.

Piec w temperaturze 180 stopni góra i dół (bez wcześniejszego nagrzewania piekarnika) na złoty kolor przez 50 minut.
Po tym czasie włącz tylko grzałkę dolną i piecz jeszcze 10 minut.
Po upieczeniu zostaw do wystudzenia, przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Smacznego!

Dodaj komentarz