Grillowana papryka, krakersy z pastą, sałatka z krewetek – trzy przekąski na każdą okazję

Szybkie przekąski na spotkanie z przyjaciółmi, spotkanie biznesowe czy spotkanie w gronie rodzinnym.


I. Szynka dojrzewająca z grillowaną papryką
Składniki:
– chleb żytni gruboziarnisty
– serek śmietankowy
– papryka grillowana
– szynka dojrzewająca (np. strandaskinke, szwarcwaldzka)
– szczypior
Paprykę upiecz w piekarniku lub na grillu. Zdejm skórkę, pokrój w paseczki.
Chleb pokrój w paseczki ok. 2x7cm, posmaruj serkiem śmietankowym, połóż paseczek grillowanej papryki, zawiń w szynkę dojrzewającą, zwiąż szczypiorkiem.

II. Krakersy przełożone pastą z papryki i serka
Składniki:
– okrągłe krakersy
– mały ogórek zielony
– 1/2 papryki zielonej
– 1/2 papryki żółtej
– 1 serek śmietankowy
– pomidorki koktajlowe
Obie papryki pokrój w drobną kosteczkę, dopraw solą i pieprzem, po wymieszaniu dodaj serek śmietankowy i jeszcze raz przemieszaj.
Ogórek przekrój na pół, każdą połowę pokrój w plasterki, układaj w wachlarze po 3 plasterki.
Pomidorki koktajlowe przetnij na pół.
Zacznij składać: krakers posmaruj serkiem z papryką, przykryj drugim krakersem. Znowu posmaruj, umieść wachlarz z ogórków i dwie części pomidorka koktajlowego.

III. Sałatka z krewetek i ananasa w babeczce
Składniki:
– tartletki
– 50g krewetki koktajlowe
– 50g ananas z puszki (może być świeży)
– 2 łyżki majonezu
– sól do smaku
– koper
– szczypta papryki słodkiej mielonej
– kilka kostek ananasa i kilka całych krewetek do dekoracji.
Posiekaj krewetki i ananas, dodaj majonez, słodką paprykę, wymieszaj, dopraw do smaku. Napełnij tartaletki pastą, umieść całą krewetkę i 2-3 cząstki ananasa. Udekoruj koprem.

Smacznego.

Dodaj komentarz