Ta salsa z mango i awokado uderza w Twoje kubki smakowe we wszystkich właściwych miejscach; słodkie, pikantne i świeże.
Oto coś, czemu nie można się oprzeć w słodkich, soczystych mango w salsie. Świeży smak mango przenosi Cię z każdym kęsem do Twojego ulubionego tropikalnego miejsca. Kto nie chce poczuć się jak na wakacjach jedząc salsę? Kiedy mango jest w sezonie, to jest w naszej regularnej rotacji i zawsze szybko znika.
Jeśli wolisz dodać trochę ciepła do tej salsy z awokado z mango, możesz wrzucić kilka drobno posiekanych świeżych lub konserwowych papryczek jalapeno. Uwielbiam pikantne salsy, więc często przemycam ostrą paprykę.
Składniki:
Rolowany parmezan z rukolą
– ser parmezan
– 2 garście roszponki
– czerwona cebula
– łyżeczka musztardy
– łyżeczka miodu
– łyżeczka soku z cytryny
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– sól do smaku
Salsa z awokado i mango
– mango – 1 szt.
– awokado – 1 szt.
– czerwona papryka – 1 szt.
– świeża kolendra – pęczek
– łyżeczka suszonych pomidorów z papryką chili lub papryczka chili
– pół cytryny
– sól
Krewetki
– krewetki koktajlowe 200g
– łyżeczka masła + łyżka oliwy
– ząbek czosnku
– łyżeczka chili z pomidorami suszonymi
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania rulonów z parmezanu.
Parmezan zetrzyj na tarce na średnich oczkach. Rozsyp na papierze, wyrównaj w prostokąt, włóż do mikrofali na minutę.
Wyjm z mikrofali, zawiń na rurkę, poczekaj chwilę do wystudzenia i zdejm z rurki.
Rukolę umyj, osusz. Cebulę pokrój w piórka, posól, lekko zgnieć, dodaj do roszponki, wymieszaj.
Połącz musztardę, miód i sok z cytryny na końcu dolewaj po trochu oliwy, mieszaj do połączenia składników. Wlej 3-4 łyżeczki do roszponki i wymieszaj.
Napełnij rulony z parmezanu mieszanką roszponki z cebulą.
Kolejny etap to przygotowanie krewetek.
Na patelnię daj masło z oliwą, po rozpuszczeniu wrzuć rozdrobniony czosnek, chili z pomidorami. Smaż nie dłużej jak pół minuty po czym dodaj krewetki. Krewetki smaż z obu stron do 1,5 minuty. Zdejm z patelni.
Przygotowanie salsy:
Mango przekrój na pół, natnij drobną kratkę tak aby nie przeciąć skóry, wywiń całość na zewnątrz i wytnij nożem. Odłóż na tacę.
Paprykę oczyść z nasion, pokrój w kostkę, odłóż na talerz obok mango.
Posiekaj kolendrę, odłóż na talerz.
Awokado przekrój na pół, wyjm pestkę, a następnie łyżką wyjm miąższ, pokrój w kostkę, odłóż na talerz.
Awokado skrop sokiem z cytryny, całość posól, dopraw chili z pomidorami. Zsyp do miseczki i wymieszaj.
Czas na końcowe układanie
Weź okrągły mały talerz, środek polej sosem z musztardy, miodu, cytryny i oliwy, układaj salsę, na górze połóż rząd krewetek. Po obu stronach salsy połóż po jednym rulonie parmezanu z roszponką.
Smacznego.