Francuskie rogaliki to idealna propozycja na śniadanie, szczególnie gdy podasz je z kilkoma smakowitymi dodatkami. Croissant uważa się za przysmak z Francji i od 1920 roku jest on narodowym produktem tego kraju. Nic dziwnego w tym, że słowo croissant kojarzone jest wyłącznie z francuskim wypiekiem. Trudno wyobrazić sobie śniadanie w stylu francuskim bez croissanta. To wypiek z ciasta francuskiego w kształcie rogalika, bez nadzienia, ponieważ tradycyjny croissant serwowano wyłącznie z dużą białą kawą. Obecnie spotyka się go w domach i cukierniach z różnorodnym nadzieniem.
Składniki:
– 4 rogaliki francuskie croissant
– 2 jajka ugotowane na twardo
– awokado
– sok z cytryny
– łyżka majonezu
– pieprz, sól
– kiełki rzodkiewki lub buraka
Awokado obierz, usuń pestkę, przełóż do miseczki, skrop cytryną, rozetrzyj widelcem lub zblenduj, na koniec wymieszaj z majonezem, dopraw solą i pieprzem.
Rogalik przekrój wzdłuż przez środek, nie przecinając do końca. Wypełnij pastą z awokado, na środku połóż połowę jajka, posyp kiełkami.
Smacznego.