Koszyczki z ciasta filo z pikantnym nadzieniem

 

Spróbuj zrobić koszyczki z ciasta filo z pysznym nadzieniem na specjalną kolację, aby zaimponować gościom. Przekąska dla tych, którzy lubią trochę ostrzej zjeść, a więc to jest to czego szukasz! Zobacz jak prosto i szybko wyczarować pyszną przekąskę.


Potrzebujesz:
– 1 puszka czarnej fasoli, opłukanej i osuszonej
– sos meksykański
– 1/4 szk. posiekanej zielonej papryki chili
– 2 szk. ugotowanego i rozdrobnionego kurczaka
– starty ser mozzarella
– 1/2 szk. kukurydzy konserwowej
– 1/4 szk. posiekanej kolendry
– 1/4 szk. cienko pokrojonej zielonej cebulki
– ciasto filo + masło roztopione do smarowania
Rozłóż jeden płat ciasta filo, posmaruj masłem, przykryj drugim ciastem i również posmaruj masłem. Wykrawaj foremką okręgi (12-15 cm średnica), włóż do foremek na muffinki lekko dociskając.
Do miseczki wsyp czarną fasolę, posiekaną paprykę chili, rozdrobnionego kurczaka, kukurydzę, 4-5 łyżek sosu meksykańskiego, wymieszaj.
Do każdej miseczki nałóż farsz, posyp serem mozzarella i piecz ok. 15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu posyp szczypiorkiem i kolendrą (można zastąpić posiekaną pietruszką).
Pyszne zarówno na gorąco jak i na zimno.
Smacznego.

Dodaj komentarz