Pyszne przekąski imprezowe. Przygotowuje się je bardzo łatwo i szybko. Są proste, ale bardzo smaczne.
Trzy przekąski którymi zachwycisz gości, rodzinę, przyjaciół. Do przekąsek użyto sera koziego.
Ser kozi to źródło cennego białka, wapnia, magnezu, a także witamin z grupy B. Dobrze jest włączyć go do swojej diety i przekonać się o jego niezwykłym smaku oraz szerokim zastosowaniu.
Ważne: Ser kozi mogą jeść osoby z nietolerancją laktozy.
I. Ser kozi i żurawinowe łódeczki
– chleb żytni (5 kromek)
– 100g boczku wędzonego
– 1 średnia cebula
– łyżka żurawiny suszonej
– łyżka pistacji
– konfitura z żurawiny 2 łyżki
– rolada z sera koziego 200g
Odkrój skórki z chleba i podziel każdą kromkę na dwa prostokąty.
Roladę z sera koziego przetnij na pół wzdłuż, a następnie każdą połówkę na pięć porcji.
Boczek i cebulę pokrój na drobno. Wrzuć boczek na patelnię i lekko podsmaż, dorzuć cebulę. Do zeszklonej cebuli dodaj żurawinę, pistacje, chwilę smaż. Pod koniec dodaj konfiturę z żurawiny.
Rozłóż kromki chleba, układaj na każdej porcję sera, a następnie boczek z żurawiną i pistacjami.
II.Kulki z sera koziego z pistacjami
– 150g sera koziego
– 50g ostrego sera startego
– 75g żurawiny (pokrojona na drobniejsze kawałki)
– 100g pistacji posiekanych
W misce wymieszaj kozi ser, starty ser, żurawinę, zagnieć małe kulki, obtocz w posiekanych pistacjach, włóż paluszki.
III. Salami w trójkątach
– salami z pieprzem
– serek śmietankowy z ziołami
– maliny i listki mięty do dekoracji
– pikery
Połóż jedno salami, posmaruj serkiem, powtarzaj tak kilka razy (6-7). Wbij 8 pikery, przetnij ostrym nożem na osiem części. Na każdym połóż listek mięty i malinkę.
Smacznego.