Oryginalne ciasto, niesamowite, piękne, oszałamiająco pyszne. Taki tort podbije twoich gości. Może być upieczony na urodziny lub na inne uroczystości, będzie ozdobą każdego świątecznego stołu. Pokażę ci, jak wprowadzić ten trend do swojego domu i zrobić piękny tort na urodziny! Jak sprawić, by twój tort urodzinowy z mascarpone, jagodami, kiwi i mandarynkami był piękną dekoracją! 🙂 Przepis jest bardzo prosty, łatwy i szybki.
Składniki:
– 2 jajka
– 160g cukru
– 80g miodu
– 100g masła
– 400g mąki
– 1 łyżeczka sody
– szczypta soli
Krem:
– 1 szklanka mascarpone
– 1,5 szklanka kremówki
– 1/4 szk. cukru pudru
– cukier wanilinowy
Jajko i cukier ubijamy. Masło roztopić. Do ubitego jajka dodajemy rozpuszczone masło i miód, chwilę ucieramy. Następnie wsypujemy przesianą mąkę, sodę, szczyptę soli. Przekładamy na stolnicę, formujemy kulę (jeżeli ciasto jest za luźne można dodać trochę mąki), dzielimy na pół, i odstawiamy do schłodzenia na 30 minut.
Przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy mikserem, do tężejącej dosypujemy partiami cukier puder, cukier wanilinowy i ciągle ubijamy. Pod koniec dodajemy ser mascarpone. Całość dokładnie wymieszać. Odstawić do schłodzenia.
Na kartce papieru robimy szkic okręgu, wycinamy.
Po 30 minutach wyjmujemy jedną porcję, rozwałkowujemy na stolnicy wyłożonej papierem do pieczenia (0,5cm), przykładamy nasz szkic do ciasta, za pomocą nożyka wycinamy okrąg (możesz użyć dużego talerza i spodeczka do wycięcia, przenosimy na blachę wraz z papierem do pieczenia. Z drugą porcją ciasta postępujemy tak samo. Z pozostałego ciasta wykrawamy małe serduszka, kwiatuszki, pieczemy razem z kółkami. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 15 minut.
Upieczone ciasto studzimy. Rękaw cukierniczy z tylką napełniamy kremem, na jedno kółko za pomocą tylki nakładamy krem w kształcie gwiazdek lub bombki. Kładziemy drugą warstwę ciasta, również szprycujemy równomiernie całą warstwę. Na górę układamy owoce – borówki, mandarynki, kiwi, czarne i zielone winogrona (mogą być również maliny, truskawki, banany i pieczone serduszka). Można dekorować według uznania. Ciasto pozostawić do schłodzenia na kilka godzin.
Smacznego.