Drożdżowe rogaliki z masą makową, idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek. Najlepsze, puchate, drożdżowe mini rogaliki – na dwa kęsy! Wyśmienicie smakują, przypominają mi smaki dzieciństwa, a jaka radość z możliwości zrobienia samemu i odtworzenia ich smaku. Rogaliki są bardzo małe, ilość ciasta z podanego przepisu wystarczy na około 50 małych rogalików. Polecam!
Uwaga: najczęstszym problemem podczas zagniatania ciasta drożdżowego jest jego luźność i rzadkość. Ciasto może się kleić, ale po wyrośnięciu zmieni swoją konsystencję. Można podsypywać mąką, ale niedużo i z rozwagą. Pamiętajmy, im mniej mąki podsypiemy podczas formowania, tym lżejsze, bardziej delikatne i puchate będą rogaliki po upieczeniu.
Składniki:
– 250g masy makowej
– 560 g mąki pszennej tortowej
– 300 ml mleka
– 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych
– 2 jajka
– 80 g masła roztopionego
– 75 g cukru
– szczypta soli
Ponadto: cukier puder, żółtko rozmącone z jedną łyżką mleka
Mąkę pszenną wymieszaj z suchymi drożdżami, dodaj resztę składników suchych, przemieszaj mikserem. Podczas mieszania wlej mleko, dodaj jajka na końcu roztopione masło. Wyrabiaj ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformuj z niego kulę, włóż do oprószonej mąką miski, przykryj ściereczką odstaw w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Przygotuj 2 – 3 płaskie blachy – wyłóż papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć, podziel na 3 części. Każdą część rozwałkuj w duże koło. Kółkiem do krojenia pizzy lub ostrym nożem podziel ciasto na 16 części. U podstawy każdego trójkąta nałóż 1 łyżeczkę masy makowej. Zwijaj od podstawy w kierunku wierzchołka w taki sposób, by koniec wierzchołka znalazł się pod spodem rogalika (w przeciwnym wypadku rogaliki będą rozwijały się podczas pieczenia).
Rogaliki ułóż na blaszce, przykryj ręczniczkiem, pozostaw w cieple około 30 minut.
Przed samym pieczeniem posmaruj rogaliki żółtkiem rozmąconym z 1 łyżką mleka.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 13 – 15 minut lub do złotego koloru. Wyjąć, wystudzić na kratce. Po lekkim przestudzeniu oprósz cukrem pudrem.
Smacznego.
* Składniki do rozczynu odejmujemy ze składników na ciasto drożdżowe w przepisie.
Jeżeli używamy świeżych drożdży, zrób rozczyn. Do kubka kruszymy świeże drożdże, a następnie dodajemy łyżkę cukru, ciepłe mleko i łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy i odkładamy na około 10 minut do wyrośnięcia rozczynu.
* Masę makową można kupić gotową lub zrobić samodzielnie
Masa makowa domowa:
– 250 g maku
– 100 g miodu
– 70 g cukru trzcinowego
– 50 g migdałów (można je zaparzyć i obrać ze skórki)
– 80 g rodzynków (rodzynki namaczamy)
– skórka otarta z 1 pomarańczy
– 2 jaja, umyte
Do zaparzenia maku:
– 1 szklanka wody
– 1 szklanka mleka
Przygotowanie masy makowej:
Do garnka wsypu mak, wlej mleko i wodę, zagotować. Następnie odstaw na mniej więcej 20 minut. Mak przecedzamy przez sito i dobrze odsączamy. Studzimy. Mak mielimy trzykrotnie. Do zmielonego maku dodaj posiekane migdały, namoczone rodzynki, skórkę otartą z wcześniej umytej i sparzonej pomarańczy, miód, połowę przygotowanego cukru trzcinowego. Jajka i resztę brązowego cukru ubij na bardzo puszystą masę. Masę z jajek łączymy z masą makową.