Awokado z orzechami – szybka i pożywna przekąska

Smaczna i zdrowa pasta kanapkowa na bazie awokado z dodatkiem zielonej pietruszki oraz orzechów włoskich. Pasta jest idealna na zdrowe i pożywne śniadanie.
Awokado świetnie smakuje razem z cebulą, szczypiorem, pomidorami, orzechami, sezamem, cytryną, zielonym ogórkiem. Dzięki cytrynie także nie ciemnieje gdy nie ma w pobliżu dużej pestki.
Połączenie awokado z orzechami wzbogacają naszą dietę o dodatkowe witaminy i cenne nienasycone kwasy tłuszczowe. Samo zdrowe na talerzu! I to jeszcze na start, na śniadanie ?!. A taka pasta jest naprawdę prosta w przygotowaniu!

Składniki:
– awokado
– chleb tostowy
– 2 łyżki potłuczonych orzechów włoskich
– 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
– 1,5 łyżeczki miodu
– sok z cytryny
– łyżka natki pietruszki
– sól i pieprz do smaku
do dekoracji: orzechy pekan lub włoskie, serek śmietankowy
Awokado obrać, usunąć pestkę i rozdrobnić widelcem, skropić sokiem z cytryny. Orzechy włoskie posiekać. Do awokado dodać posiekane orzechy, miód, pietruszkę, czosnek, doprawić solą i pieprzem.
Z chleba tostowego odkroić skórki, posmarować grubo pastą, przykryć chlebem tostowym, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Pokroić w prostokąty, ozdobić kleksem z serka śmietankowego i orzechem pekan.

Smacznego.

Dodaj komentarz