Pierogi z twarogiem na słodko

Chociaż wydają się być pracochłonne, ale cóż się nie robi dla rodziny, zwłaszcza że szybko znikają bo są smaczne i lubiane przez wszystkich. Pierogi z serem na słodko to smaki z dzieciństwa.
Składniki – ciasto:
– 350g mąki pszennej + odrobina do podsypania,
– 180-220 ml ciepłej wody,
– szczypta soli,
– łyżka oleju rzepakowego
Nadzienie do pierogów:
– 250g twarogu
– cukier waniliowy
– żółtko
– 3 łyżeczki cukru
Twaróg przeciskamy przez praskę, dodajemy cukry, mieszamy i w tym momencie możemy sprawdzić czy pasuje nam na słodkość, po dodaniu żółtka unikajmy próbowania nadzienia.

Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, mieszając dodajemy stopniowo wodę. Dodajemy jej tylko tyle, aby powstało nie lepiące się do dłoni ciasto.
Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie gładkie, pod koniec dodajemy łyżkę oleju i jeszcze chwilę wyrabiamy.
Ciasto dzielimy na pół. Jedną część odkładamy do miski i nakrywamy czystym ręcznikiem, aby nie wyschło.
Podsypujemy mąką stolnicę, rozwałkowujemy cienko ciasto i wycinamy z niego szklanką krążki.
Od razu nakładamy na nie farsz.
Dokładnie zalepiamy brzegi ciasta.
Gotowe pierogi odkładamy na czysty ręcznik i nakrywamy je, aby nie zeschły.
Gotujemy w osolonym wrzątku przez 4 minuty od wypłynięcie. Po wyjęciu można podawać polane np. śmietaną, masłem.

Smacznego..

Dodaj komentarz