Ciasto „Góra lodowa”

Ciasto „Góra lodowa” dla łasuchów. Bardzo smaczne i nie wymaga pieczenia. Jedyny minus – musi postać kilka godzin w chłodnym miejscu aby herbatniki zmiękły.
Do przygotowania takiego ciasta potrzebujemy
– 1 opakowanie kakaowych herbatników
– około 350g okrągłych biszkoptów
Krem
– 0,5 litra mleka
– 1/2 szklanki cukru
– 1 budyń waniliowy (bez cukru)
– cukier waniliowy
– 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
– 200 g masła (w temp. pokojowej)
Polewa
– 200 g masła
– 1/2 szklanki wody
– 1/2 szklanki cukru
– 2 szklanki + 1 łyżka mleka w proszku
– 1 łyżka kakao
Wykonanie
Krem:
Do garnka wlać 3/4 mleka, dodać cukry – zagotować. Do reszty zimnego mleka wsypać budyń i mąkę ziemniaczana, wymieszać i wlać do gotującego się mleka, mieszać do uzyskania konsystencji budyniu. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia (powinien mieć temperaturę pokojową). Miękkie masło miksować przez chwilę, a następnie po łyżce dodawać wystudzony budyń miksując do połączenia składników.

Blaszkę o wymiarach 22×33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na spodzie ułożyć warstwę kakaowych herbatników, na herbatnikach rozprowadzić połowę kremu budyniowego, na kremie ułożyć drugą warstwę kakaowych herbatników, na których rozprowadzić drugą część kremu budyniowego.
Na górze ciasta ułożyć pionowo okrągłe biszkopty (duże biszkopty można przekroić na pół, mniejsze można trochę przyciąć). Ciasto z biszkoptami wstawić do chłodnego miejsca.
Polewa:
Do garnka przełożyć masło, dodać cukier, wodę, zagotować, a następnie zdjąć z palnika i lekko przestudzić. O przestudzonej (ale jeszcze ciepłej) mieszanki dodać mleko w proszku i zmiksować na jednolitą masę. Masę mleczną podzielić na dwie równe części, do jednej części dodać łyżkę mleka w proszku – zmiksować, do drugiej części dodać łyżkę kakao – zmiksować. Schłodzone ciasto polać na przemian jasną i ciemną polewą.
Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.


Smacznego.

Dodaj komentarz