Ogórki po cygańsku odznaczają się lekko słodkawym smakiem, zaskoczeni domownicy i goście zjadają ogórki bardzo chętnie. Z pewnością stanowią ciekawą alternatywę dla tradycyjnych ogórków kiszonych lub korniszonów. Bardzo dobry dodatek do obiadu, na kanapki.
Składniki:
– 5kg ogórków
– 4 cebule
– 4 ząbki czosnku
– 2 czubate łyżki soli
– 5 baldachy kopru
– 1 liść chrzanu
– 10 liści z wiśni lub winogrona
– 6 kulek ziela angielskiego
– 2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
Zalewa:
– 1 szklanka octu 10%
– 3/4 szk wody
– 3 szk cukru
Ogórki umyć, pokroić w plastry, zasypać solą, wymieszać – zostawić na noc (10-12 godzin).
Rano odlać sok, do ogórków dodać przyprawy – 5 baldachy kopru, 1 liść chrzanu, 10 liści z wiśni lub winogrona, 6 kulek ziela angielskiego, 2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego, pokrojony w plastry czosnek i pokrojoną w piórka cebulę.
Zagotować zalewę, zalać gorącą zalewą ogórki z przyprawami i zostawić na 10 godzin. Po tym czasie układać do wyparzonych słoików i pasteryzować ok. 15 minut.
Smacznego.