Czas wziąć się na poważnie za temat tofu. Wiele osób wciąż uważa, że nie może dobrze smakować; a jeszcze więcej ma przeczucie, że może być pyszne, ale nie wie jak to osiągnąć. Dlatego przygotowałam przepis, a właściwie
technikę i poradnik, jak wykorzystując doświadczenie kuchni chińskiej i koreańskiej błyskawicznie przygotować tofu,
które przekona do siebie wszystkich tofu sceptyków. Dlatego, że jest pełne intensywnego, świdrującego podniebienie smaku umami, rozkosznie słodkawe i przyjemnie chrupkie oraz mięsiste.
Potrzebujesz:
– tofu ok.200g
– kilka koktajlowe pomidorki czerwone
– kiełki rzodkiewki
– sos balsamico
– oliwa z oliwek
– ozdobne wykałaczki
Patelnię skropić oliwą z oliwek, usmażyć na patelni grillowej tofu, wcześniej pokrojone w kostkę 2x2cm. Pomidorki przekrój na pół.
Na wykałaczkę włóż pół pomidorka, grillowaną kostkę tofu, drugą połowę pomidorka. Połóż na półmisku, poprósz kiełkami rzodkiewki, nasionami pinii, polej sosem balsamica.
Smacznego.