Grillowane tofu z pomidorkiem polane sosem balsamico

Czas wziąć się na poważnie za temat tofu. Wiele osób wciąż uważa, że nie może dobrze smakować; a jeszcze więcej ma przeczucie, że może być pyszne, ale nie wie jak to osiągnąć. Dlatego przygotowałam przepis, a właściwie
technikę i poradnik, jak wykorzystując doświadczenie kuchni chińskiej i koreańskiej błyskawicznie przygotować tofu,
które przekona do siebie wszystkich tofu sceptyków. Dlatego, że jest pełne intensywnego, świdrującego podniebienie smaku umami, rozkosznie słodkawe i przyjemnie chrupkie oraz mięsiste.
Potrzebujesz:
– tofu ok.200g
– kilka koktajlowe pomidorki czerwone
– kiełki rzodkiewki
– sos balsamico
– oliwa z oliwek
– ozdobne wykałaczki
Patelnię skropić oliwą z oliwek, usmażyć na patelni grillowej tofu, wcześniej pokrojone w kostkę 2x2cm. Pomidorki przekrój na pół.
Na wykałaczkę włóż pół pomidorka, grillowaną kostkę tofu, drugą połowę pomidorka. Połóż na półmisku, poprósz kiełkami rzodkiewki, nasionami pinii, polej sosem balsamica.


Smacznego.

Dodaj komentarz